Felmérés: az ellenzéki pártok összesített támogatói bázisa nagyobb, mint a Fideszé

  • narancs.hu
  • 2021. február 2.

Belpol

A Republikon friss közvélemény-kutatása szerint az ellenzék együtt százalékokat verhet a Fideszre. 

Megállt a Fidesz-KDNP támogatottságának az elmúlt hónapokban látott csökkenése, a kormánypártok egyelőre stabilizálni tudták magukat a decemberi szinten – derül ki a Republikon Intézet januári pártpreferencia-kutatásából, amelynek az eredményeit a Telex ismerteti.

Az 1000 fős mintán január közepén készült reprezenetatív kutatás szerint a teljes népesség körében a Fidesz-KDNP támogatottsága 30 százalék, a Demokratikus Koalíció 11 százalékot, a Momentum 9 százalékot ért el. A Jobbik és az MSZP is 6 százalékon áll, a Párbeszéd 2 százalékot ért el, a Kétfarkú Kutya Párt, az LMP és a Mi Hazánk is 1-1 százalékos támogatottsággal rendelkezik. A bizonytalanok aránya 33 százalék.

A biztos pártválasztók körében a kormánypártok támogatottsága 46 százalék, a DK 16, a Momentum 13 százalékon áll. A Jobbik és az MSZP 8 százalékot értek el, a Párbeszéd támogatottsága 3 százalék, az MKKP, az LMP és a Mi Hazánk 2-2 százalékon állnak.

A Republikon összegzése szerint tehát a Fidesz-KDNP megállította az elmúlt két hónapban jellemző visszaesését, az ellenzéki térfélen pedig nincs figyelemreméltó változás, ugyanakkor 

a hat együttműködő ellenzéki párt (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, LMP) összesített eredménye meghaladja a Fidesz-KDNP eredményét mind a teljes népesség (35, illetve 30 százalék), mind a pártválasztók (50, illetve 46 százalék) körében.

 

Figyelmébe ajánljuk

Meghalt Vajda Mihály

  • narancs.hu

A Széchenyi-díjas magyar filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, lapunk Egotrip rovatának szerzője 88 éves volt.