Felmondott a tanár, aki december eleje óta nem tartotta meg az óráit

  • narancs.hu
  • 2022. december 20.

Belpol

Iskolájában egyedüliként vállalt határozatlan idejű polgári engedetlenséget.

„Én kifulladtam ebben, úgy érzem” – mondta a Telexnek Gábor Judit, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium egyik tanára, aki hétfőn felmondott az iskolában. Gábor Judit december 1-je óta, iskolájából egyedüliként vett részt határozatlan idejű polgári engedetlenségben, ez idő alatt pedig egyetlen óráját sem tartotta meg.

A közoktatás és a pedagógusok lehetetlen helyzete miatt sok kollégájához hasonlóan szeptember óta ő is többször vállalt polgári engedetlenséget, november 30-án, a nyolc fővárosi tanár kirúgásakor azonban úgy érezte, tennie kell valamit. Szerinte egy normális országban két lehetőség van: ha nem tartja meg az óráit, elbocsátják, vagy a döntéshozók elkezdenek azon gondolkodni, hogy lehetne ezt másképp csinálni. 

Mostanra viszont elérkezett arra a pontra, ahol nem látja eredményét az akciójának. A lap megkeresésére Gábor Judit 17 év tanítás után úgy fogalmazott:

„Én a tehetetlenséget érzem, ezért döntöttem úgy, hogy én lépek ki a rendszerből.”

Úgy véli, szándék sincs már arra, hogy változások induljanak el, ezt pedig Pintér Sándor múlt pénteki „konzultációja” csak még egyértelműbbé tette. Mint elmondta, távozásával a bizonytalanságot szeretné feloldani, mivel zavarja, hogy nem tart órákat, de közben nem mozdítja elő az oktatás ügyét sem.

Gábor Judit jelenleg felmondási idejét tölti, ez idő alatt, ha folytatódik az oktatás január 9-től, ismét meg fogja tartani az óráit. Távozását jelzésértékűnek tartja, mint megjegyezte: „Most már kevésbé látom azt, hogy olyan szintű változások el tudnának indulni, amiért én visszamennék pedagógusnak.”

December elején egyébként egy soproni pedagógus is hasonlóan döntött. Hegyi Norbert 24 év tanítás után előbb csak az óráit nem tartotta meg, végül ős is felmondott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk