"Ez semmilyen szinten nem nevezhető szakmai egyeztetésnek" – véget ért a BM közoktatási fóruma

  • narancs.hu
  • 2022. december 16.

Belpol

A BM által kezdeményezett fórumon főleg a kormányzat emberei beszéltek, a kiválogatott felszólalók 3-3 percet kaptak csak. 

Mint arról beszámoltunk, "Köznevelési konzultációt" tartottak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem pénteken a sajtó kizárásával, a tanácskozást a Belügyminisztérium hirdette meg, előzetesen mintegy négyszáz iskolaigazgató és pedagógus részvételére számítottak.

Bár eredetileg nem volt egyértelmű, hogy ki lesz ott a rendezvényen és Pintér Sándor is ott lesz-e, a belügyminiszter végül az esemény kezdete előtt 10 perccel érkezett meg, de nem vette át az Egységes Diákfront nyílt levelét, és az újságíróknak sem nyilatkozott, csak a PDSZ elnökével, Nagy Erzsébettel váltott néhány szót, mielőtt bement az épületbe.  

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja a tanácskozás szünetében a PDSZ Facebook-oldalán arról számolt be, hogy 

  • először az Oktatási Hivatal egy képviselője arról tartott nekik prezentációt, hogy milyen jók a digitális tananyagok;
  • Rétvári Bence államtitkár pedig arról, hogy milyen jók az eredmények;
  • majd 3-3 percet kaptak a résztvevő intézményvezetők és tanárok, de szerinte gondosan összeválogtták, hogy pro és kontra vélemények is elhangozzanak. Ettől függetlenül mindenki beszélt azokról a problémákról is, amelyek a sztrájkkövetelésekben szerepelnek: béremelésről, pedagógushiányról, nagy munkaterhelésről, intézményi autonómia hiányáról. Nagy Erzsébet elmondása szerint viszont voltak olyan hozzászólások is, amelyek arról szóltak, hogy a pedagógusok a diákokat maguk előtt tolják a tiltakozásokban, illetve voltak, akik méltatták a tankerületi vezetést is, de a többség ezekkel nem értett egyet; 
  • A szünet után Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ vezetője mondott beszédet; 
  • majd Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár;  
  • végül Pintér Sándor belügyminiszter, aki a Telexnek nyilatkozó tanár elmondása szerint "a végén megalázott és nevetségessé tett mindenkit, tételesen végigment a problémákon és tagadta azokat". 

Nagy Erzsébet még a szünetben arról beszélt, hogy többször is látott Pintér Sándor arcán csodálkozást, szerinte voltak olyan információk az oktatás helyzetével kapcsolatban, amik most meglepték. Azonban ő is hangsúlyozta, hogy 

"ez semmilyen szinten és semmilyen színvonalon nem nevezhető szakmai egyeztetésnek". 

Nagy szerint itt csak arról volt szó, hogy megpróbálják kifogni a szelet a tiltakozók vitorlájából, nem volt egyeztetés és nem lesz változás, csak egy panasznapot tartottak, ahol viszont ügyeltek arra, hogy ne csak kritikus vélemények hangozzanak el. 

Az Egységes Diákfront leveléről Nagy Erzsébet azt mondta, Pintér ugyan nem vette át, de ő a tanácskozás közben odavitte neki, és utána a kezébe is vette. A levélben a diákok egy egyeztetést követelnek a minisztériummal.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?