Mintegy ezerhétszázan igényelték a veszélyhelyzeti áramellátást

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. december 20.

Belpol

A korábban megoldatlan ellátású versenypiaci kisfogyasztók juthatnak így villamos energiához.

Az egyetemes áramszolgáltatásra nem jogosult felhasználók, vállalkozások, önkormányzatok, társadalmi szervezetek hétfő éjfélig leadott elektronikus nyilatkozatban igényelhették a szolgáltatást az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-től. A beérkezett jelentkezések alapján a konstrukciónak köszönhetően mintegy 1700 fogyasztó őrizheti meg működőképességét az újévben is – jelentette be keddi közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

A minisztérium megjegyezte: a kormány új lehetőséget teremtett ahhoz, hogy a korábban megoldatlan ellátási helyzetű versenypiaci kisfogyasztók januártól is villamos energiához juthassanak. Kitértek arra is, hogy a nemzetközi energiaválság Európában mindenütt rendkívüli kihívások elé állítja a cégeket és a településeket. A kormány új eszközzel biztosítja egyes versenypiaci fogyasztók jövő évi áramellátását a munkahelyek megőrzése, a közszolgáltatások zavartalansága érdekében.

Felidézték azt is, hogy az Energiaügyi Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezése alapján dolgozta ki a kormányrendeletben bevezetett lehetőséget. A megoldás olyan versenypiaci fogyasztók helyzetét rendezi megnyugtatóan, akik jövő évi áramellátásukra előzőleg nem rendelkeztek sem szerződéssel, sem elfogadott ajánlattal.

A hétfő éjféli határidőig 1699 fogyasztó tett nyilatkozatot a veszélyhelyzeti ellátás iránti igényéről összesen 3766 fogyasztási helyre és 58 gigawattóra (GWh) éves mennyiségben. A jelentkezők túlnyomó többsége vállalkozás. A fogyasztási helyek közel harmada, az árammennyiség több mint negyede azonban a 241 nyilatkozó önkormányzathoz kapcsolódik – ismertette a minisztérium.

A veszélyhelyzeti átmeneti ellátásról január elsejétől határozatlan időre szóló szerződés alapján gondoskodik az MVM Next. A villamos energiát havonta változó áron biztosítja majd a kereskedő, kifejezetten azzal a céllal, hogy az egyéb lehetőségektől eleső kisfogyasztók jövőre se maradjanak áram nélkül. A jogosulatlanul igénylők kötbér fizetésére kötelezhetők. A megkötött szerződés két hónapon belül felmondható, például abban az esetben is, ha valaki kedvezőbb piaci ajánlatot találna.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk