Felsőbb utasításra hazudozott a közmédia a tegnapi németországi támadásról

  • narancs.hu
  • 2018. április 8.

Belpol

Georg Spöttle a háttérből irányított.

A Magyar Nemzet írta meg, hogy Németh Zsolttól, az MTVA hírigazgatójától érkezett az utasítás, hogy a „migrációt” mindenképpen szerepeltetni kell a tegnapi németországi támadásról szóló hírekben. A lap szerint a Pitbull becenevű vezető utasította a kollégáit, hogy a támadásról szóló anyagban jelenjen meg „a német sajtó szerint migrációs hátterű” merénylő kitétel, noha már viszonylag hamar lehetett tudni, hogy a támadást egy Németországban született, pszichés zavarokkal küzdő férfi követte. Ehhez képest a közmédiában csak a fél tízes híradóból vették ki a migrációs hátteret.

Georg Spöttle

Georg Spöttle

Fotó: YouTube

Érdekes, hogy a Magyar Nemzet forrása szerint az utasítást Németh Zsolt is magasabbról kapta, és a főnökség nem örült, amikor végérvényesen kiderült, hogy a támadó született német. Szintén különös, hogy a lap forrása szerint a newsroomban végig ott ült Georg Spöttle, aki mostanság fideszes fórumokon is tolja a kormány szekerét. Sőt, a forrás szerint tulajdonképpen ő „vezényelt”, amiben leginkább az a meglepő, hogy a „biztonságpolitikai szakértő” nincs semmilyen státuszban a köztévében.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?