Felvezényelték Budapestre a vidéki ügyintézőket: nem igaz, hogy önként jöttek
D_MTZ20190314001_(1).jpg

Felvezényelték Budapestre a vidéki ügyintézőket: nem igaz, hogy önként jöttek

  • narancs.hu
  • 2019. július 26.

Belpol

Sok választást nem hagytak azoknak a vidéki kormányhivatalnokoknak, akiknek az átvezénylésével próbál úrrá lenni a kormány a drámai mértékű fővárosi létszámhiányon.

A fővárosi kormányhivatalokból legalább hatszáz kormánytisztviselő hiányzik, ezt maga Gulyás Gergely is elismerte egy kormányinfón. A kormány rövidített nyitva tartással, nyugdíjasok visszafoglalkoztatásával és vidéki kormánytisztviselőkkel próbálta enyhíteni a hiányt. A hvg.hu most azonban arról ír, hogy nem igaz hogy vidékről önkéntes alapon érkeztek a fővárosba a tisztviselők. A lap szerint sokaknak kötelező volt Budapestre jönniük, legfeljebb abba szólhattak bele, mikor tudnak fővárosi műszakokat vállalni. Ők ráadásul még az sem tudják, mikor és mennyi pénzt is kapnak majd mindezért.

Mindezek ellenére a budapesti helyzeten nem látszik a plusz munkaerő, hiszen az óriási leterheltség miatt többen mondanak fel, mint ahány átmeneti kisegítő érkezett.

A lapnak nyilatkozó egyik ügyintéző először viccnek gondolta, amikor arról olvasott, hogy vidékről átvezényelt dolgozókkal enyhítenék a létszámhiányt. De két nap múlva már közölte a főnöke „menni kell és kész”, mindenkinek vállalnia kellett legalább egy hetet.

Az utóbbi hetekben érkezőket már a Körszállóban szállásolják el, ám nem mindenki volt ilyen szerencsés. A két héttel korábban érkezőket még kollégiumban szállásolták el olyan körülmények között, ahová „a saját egyetemista gyerekét sem engedte volna be“.

Van olyan kormányhivatal, ahol mindenki felmondott

Máshol válságértekezletet tartottak. Az RTL Híradó közölt riportot a kormányhivatalokban uralkodó helyzetről: március óta egész osztályok mondtak fel, 2500 álláshely szűnt meg a közigazgatásban. Volt olyan kormányhivatal, ahol leállt az ügyintézés és válságértekezletet kellett tartani, máshol mindenki felmondott. Az RTL szerint csak a fővárosi kormányhivatalból 623 fő távozott.

Figyelmébe ajánljuk