Fideszes polgármester biztatta apja megpofozására az aktivistát

  • Magyar Krisztián
  • 2013. január 21.

Belpol

„A kedves fiatalember neveltségében óriási hiányosságok mutatkoznak” – elmondása szerint így értette kijelentését az a fideszes polgármester, aki az Educatio szakkiállításon tiltakozó fiatal aktivistának azt javasolta, pofozza fel saját apját azért, mert az nem nevelte meg őt rendesen.

Mint azóta kiderült, Pintér Bertalan, Nógrádsáp fideszes polgármestere biztatta édesapja megütésére azt a hallgatói aktivistát, aki több társával együtt az Educatio szakkiállításon szervezett köznevelési konferencián szólalt fel a kormány oktatási politikáját kritizálva. A tanácskozáson először Balog Zoltán miniszter előadását zavarta meg a Hallgatói Hálózat egyik aktivistája, majd Hoffmann Rózsa prezentációját követően szólalt fel több fiatal.


Fotó: nogradsap.hu

„Már az is kiverte a biztosítékot, amikor Balog Zoltán miniszter előadását is megzavarták, de azt, amit Hoffmann Rózsával műveltek, nem hagyhattam szó nélkül” – reagált a magyarnarancs.hu megkeresésére Pintér Bertalan, Nógrádsáp polgármestere, aki nem mellesleg kémiatanár. A fideszes településvezető a hvg.hu videójának tanúsága szerint a konferencián egyebek közt azt mondta a Hoffmann Rózsa előadását követő aktivista megmozdulás egyik résztvevőjének: „Te pedig szerintem hazamehetnél édesapádnak lecsavarni két nagy fülest, hogy nem nevelt meg.”

Pintér úgy véli, a diákok nem voltak elég tájékozottak, és szerinte elfogadhatatlan, hogy még tiszteletlenül is viselkedtek. „Egy oktatási államtitkárt nem lehet letehénszarozni (az egyik aktivista Hoffmann felé fordulva azt mondta: bullshit – ez az angolszász szlengben valójában azt jelenti, hogy ami elhangzott: lódítás, baromság – a szerk.), mindezt nem hagyhattam szó nélkül, különösen úgy, hogy egy hölgyről van szó” – hangsúlyozta, majd hozzátette: utólag úgy véli, szerencsétlenül fogalmazott, amikor arra szólította fel az egyik fiatalt, hogy menjen haza, és adjon az édesapjának egy pofont azért, mert az nem nevelte meg rendesen. Pintér Bertalan elmondása szerint ezt úgy értette, hogy „a kedves fiatalember neveltségében óriási hiányosságok mutatkoznak”. „Helyreigazítani mentem ki a fiatalokat, jó szándékkal közeledtem. Azzal, hogy tanuljanak tiszteletet” – mesélte.

Hoffmann Rózsa előadását követően az aktivisták felszólalásaikban kifogásolták az oktatási reform több pontját is. A polgármester szerint a diákok többször tévedtek, például akkor, amikor a tankötelezettség korhatárának lecsökkentését kritizálták. Pintér Bertalan úgy véli: a korhatár leszállítása 16 évre azért indokolt, mert vannak olyan családok, amelyek szándékosan nem akarják iskolába járatni a gyermekeiket. Őket nem kell azzal büntetni, hogy ezért bírságokat szab ki rájuk az adott hatóság. Mint ahogy nem lehet senkit munkára kényszeríteni, a diákokat sem fogják ezek a szülők az iskolába járásra utasítani – érvelt. Az aktivisták által szintén említett forráskivonásokról pedig azt mondta a nógrádi települést már 1990 óta vezető polgármester, hogy látszólag tényleg kevesebb állami pénz juthat a közoktatásra, de az uniós források bővülnek. Szerinte ezt is rosszul látták a konferencián felszólaló diákok.

Pintér Bertalan álláspontja szerint a fiataloknak a tanácskozást követő sajtótájékoztatón kellett volna felszólalniuk. Megjegyzésünkre, miszerint ott csupán egy kérdést tehettek fel, annyit mondott: egy kérdést is meg lehet fogalmazni úgy, hogy az akár több témakört is érintsen.

A pénteki esetet követően – elmondása szerint – számos olyan e-mailt kap ismeretlen emberektől, amelyben elmarasztalják őt. Ezek között olyan is akad, amelyben fasisztának nevezik, de azt is számon kérik rajta, hogy tanárként miként is mondhatta a vele vitatkozó fiatalnak, hogy adjon az édesapjának egy pofont.

Egyébként nem csak Pintér Bertalan vitázott a Hallgatói Hálózat aktivistáival, a hir.24 információi szerint a kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetője volt az, aki szerint azért sem kellett volna szólnia az egyik fiatalnak, mert ő még éretlen, és nem tett le annyit az asztalra. „Úgyhogy tanuljál, és legyél jó az országnak!” – állt Hoffmann Rózsa mellé Szalayné Mónus Ildikó.

Az igazi arculcsapás – dal született a Hoffmant védők szövegeiből

A Hoffmann Rózsa előadását követő vitát Hó Márton (a Narancs könnyűzenei szekciójának egykori szerzője) énekes-dalszerző megzenésítette. A dalban szó szerint énekli mindazt, amit az államtitkár védelmezői – köztük Pintér Bertalan polgármester – mondtak a Hallgatói Hálózat aktivistáinak. A Figyelj, öcsi! című videót hétfő délutánig már több mint 28 ezren látták.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.