Fideszes polgármester biztatta apja megpofozására az aktivistát

  • Magyar Krisztián
  • 2013. január 21.

Belpol

„A kedves fiatalember neveltségében óriási hiányosságok mutatkoznak” – elmondása szerint így értette kijelentését az a fideszes polgármester, aki az Educatio szakkiállításon tiltakozó fiatal aktivistának azt javasolta, pofozza fel saját apját azért, mert az nem nevelte meg őt rendesen.

Mint azóta kiderült, Pintér Bertalan, Nógrádsáp fideszes polgármestere biztatta édesapja megütésére azt a hallgatói aktivistát, aki több társával együtt az Educatio szakkiállításon szervezett köznevelési konferencián szólalt fel a kormány oktatási politikáját kritizálva. A tanácskozáson először Balog Zoltán miniszter előadását zavarta meg a Hallgatói Hálózat egyik aktivistája, majd Hoffmann Rózsa prezentációját követően szólalt fel több fiatal.


Fotó: nogradsap.hu

„Már az is kiverte a biztosítékot, amikor Balog Zoltán miniszter előadását is megzavarták, de azt, amit Hoffmann Rózsával műveltek, nem hagyhattam szó nélkül” – reagált a magyarnarancs.hu megkeresésére Pintér Bertalan, Nógrádsáp polgármestere, aki nem mellesleg kémiatanár. A fideszes településvezető a hvg.hu videójának tanúsága szerint a konferencián egyebek közt azt mondta a Hoffmann Rózsa előadását követő aktivista megmozdulás egyik résztvevőjének: „Te pedig szerintem hazamehetnél édesapádnak lecsavarni két nagy fülest, hogy nem nevelt meg.”

Pintér úgy véli, a diákok nem voltak elég tájékozottak, és szerinte elfogadhatatlan, hogy még tiszteletlenül is viselkedtek. „Egy oktatási államtitkárt nem lehet letehénszarozni (az egyik aktivista Hoffmann felé fordulva azt mondta: bullshit – ez az angolszász szlengben valójában azt jelenti, hogy ami elhangzott: lódítás, baromság – a szerk.), mindezt nem hagyhattam szó nélkül, különösen úgy, hogy egy hölgyről van szó” – hangsúlyozta, majd hozzátette: utólag úgy véli, szerencsétlenül fogalmazott, amikor arra szólította fel az egyik fiatalt, hogy menjen haza, és adjon az édesapjának egy pofont azért, mert az nem nevelte meg rendesen. Pintér Bertalan elmondása szerint ezt úgy értette, hogy „a kedves fiatalember neveltségében óriási hiányosságok mutatkoznak”. „Helyreigazítani mentem ki a fiatalokat, jó szándékkal közeledtem. Azzal, hogy tanuljanak tiszteletet” – mesélte.

Hoffmann Rózsa előadását követően az aktivisták felszólalásaikban kifogásolták az oktatási reform több pontját is. A polgármester szerint a diákok többször tévedtek, például akkor, amikor a tankötelezettség korhatárának lecsökkentését kritizálták. Pintér Bertalan úgy véli: a korhatár leszállítása 16 évre azért indokolt, mert vannak olyan családok, amelyek szándékosan nem akarják iskolába járatni a gyermekeiket. Őket nem kell azzal büntetni, hogy ezért bírságokat szab ki rájuk az adott hatóság. Mint ahogy nem lehet senkit munkára kényszeríteni, a diákokat sem fogják ezek a szülők az iskolába járásra utasítani – érvelt. Az aktivisták által szintén említett forráskivonásokról pedig azt mondta a nógrádi települést már 1990 óta vezető polgármester, hogy látszólag tényleg kevesebb állami pénz juthat a közoktatásra, de az uniós források bővülnek. Szerinte ezt is rosszul látták a konferencián felszólaló diákok.

Pintér Bertalan álláspontja szerint a fiataloknak a tanácskozást követő sajtótájékoztatón kellett volna felszólalniuk. Megjegyzésünkre, miszerint ott csupán egy kérdést tehettek fel, annyit mondott: egy kérdést is meg lehet fogalmazni úgy, hogy az akár több témakört is érintsen.

A pénteki esetet követően – elmondása szerint – számos olyan e-mailt kap ismeretlen emberektől, amelyben elmarasztalják őt. Ezek között olyan is akad, amelyben fasisztának nevezik, de azt is számon kérik rajta, hogy tanárként miként is mondhatta a vele vitatkozó fiatalnak, hogy adjon az édesapjának egy pofont.

Egyébként nem csak Pintér Bertalan vitázott a Hallgatói Hálózat aktivistáival, a hir.24 információi szerint a kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetője volt az, aki szerint azért sem kellett volna szólnia az egyik fiatalnak, mert ő még éretlen, és nem tett le annyit az asztalra. „Úgyhogy tanuljál, és legyél jó az országnak!” – állt Hoffmann Rózsa mellé Szalayné Mónus Ildikó.

Az igazi arculcsapás – dal született a Hoffmant védők szövegeiből

A Hoffmann Rózsa előadását követő vitát Hó Márton (a Narancs könnyűzenei szekciójának egykori szerzője) énekes-dalszerző megzenésítette. A dalban szó szerint énekli mindazt, amit az államtitkár védelmezői – köztük Pintér Bertalan polgármester – mondtak a Hallgatói Hálózat aktivistáinak. A Figyelj, öcsi! című videót hétfő délutánig már több mint 28 ezren látták.

Figyelmébe ajánljuk