Itt van a részmegállapodás

A HÖOK kiszedette a HaHa-t kizáró passzust

  • narancs.hu
  • 2013. január 21.

Belpol

Az eredeti részmegállapodásban még benne volt, hogy kik alkotják a felsőoktatási kerekasztalt, de a HÖOK képviselői nem egyeztek bele a nevesítésbe. Szerintük ez a többi civil hálózat kizárását jelentette volna.

A lapunk birtokába került részmegállapodás szerint egyelőre nincsenek nevesítve azok a szervezetek, amelyek az egyeztetési fórumként működő felsőoktatási kerekasztalt alkotják majd a közeljövőben – vagyis azt sem tudni még, hogy kik nem lehetnek benne. A feltételezhető résztvevők nevét azonban a hvg.hu korábbi cikkében már közölte: „az Emmi és a HÖOK mellett a Magyar Rektori Konferencia lenne a tagja”, illetve bizonyos kérdésekben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Magyar–Európai Gazdasági Tanács is.

Mindez azt is jelentette volna, hogy amennyiben az eredeti formában aláírják a dokumentumot, a Hallgatói Hálózat, illetve az Oktatói Hálózat, valamint a különböző szakszervezetek hivatalosan is ki lettek volna zárva a további egyeztetésből. „A tervezet valóban erről szólt, mi azonban ebben nem értettünk egyet a minisztériummal. A konkrét felsorolás kiszedését kértük, mert azt nem állt volna módunkban aláírni” – mondja a magyarnarancs.hu-nak Kiss Dávid, a HÖOK alelnöke. (Korábbi cikkünk épp azt az ellentmondást feszegette, hogy a HÖOK nemrég még azt írta a Facebookon, hogy nem írják alá a részmegállapodást, azután mégis megtették.)

 

A jobbról a második a Kiss Dávid


Jobbról a második Kiss Dávid

Az már korábban is tudható volt, hogy Balog Zoltán sem a szakszervezetekkel, sem a különböző hálózatokkal nem kíván tárgyalni, ezért az ő leszalámizásuk ötlete nem volt különösebb meglepetés. Ugyanakkor jelenleg csak a lehetősége van meg a kerekasztal bővítésének, ígéret nincs rá. „Nem kaptunk rá biztosítékot, hogy a különböző szervezetekkel a kormány felvenné a kapcsolatot” – mondja Kiss, aki hangsúlyozza az együttműködést a különböző szervezetek között, de azzal is tisztában van, hogy ebben a kérdésben többet nem tudtak volna elérni hétfőn a minisztériumnál.

Hozzáteszi: most azt értékelik sikernek, hogy azon a bizonyos 16 szakon – amely a részmegállapodás végén szerepel – lesz államilag támogatott képzés. „Ez azonban még nem teljes siker. A röghöz kötés kérdését például még meg kell oldanunk.”

 


Figyelmébe ajánljuk