Fizetésképtelenséget jelentett az Országos Roma Önkormányzat

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 11.

Belpol

A testület teljesen megbénult, így a hivatala és az intézményeinek működése is. 

Bejelentettem az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) teljes ellehetetlenülését és fizetésképtelenségét – nyilatkozta a Népszavának Lakatos Oszkár, az ORÖ elnöki teendőket ellátó általános elnökhelyettese. Erről már július 21-én tájékoztatta Fülöp Attilát, a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárát, később pedig újabb levelet küldött.

A fizetésképtelenség lényege, hogy teljesen megbénul a testület, az ORÖ hivatala és az intézményeinek működése. A közgyűlés összehívására sincs pénz, a képviselők így semmilyen aktuális ügyben nem tudnak döntést hozni. Az elnökhelyettes szerint a BM részéről tapasztalt intézkedésekkel, vagy azok elmaradásával okozott kár a

„teljes magyarországi roma társadalom nemzetiségi jogainak jogellenes csorbítását jelenti”.

A politikai és anyagi felelősség ezért – hangsúlyozta Lakatos Oszkár – kizárólag a minisztérium államtitkárságát terheli.

A lap emlékeztet, a tárca összességében több mint egymilliárd forint visszafizetését követeli az ORÖ-től. Az országos önkormányzat által vitatott tartozások még az előző ciklusban, a Farkas Flórián-féle Híd a munka világába program és hasonló projektek során keletkeztek. Lakatos Oszkár állítja, hogy a pénz jelentős részét az ORÖ már visszafizette, a minisztérium szerint azonban ezt a működési támogatásból nem tehette volna meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk