Főállású anyaságot vezetne be a Mi Hazánk Mozgalom

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. november 9.

Belpol

Négy gyerek vállalása esetén, bizonyos feltételekkel.

A főállású anyaság bevezetését javasolja a Mi Hazánk Mozgalom, mert a kormány jelenlegi családpolitikája elégtelen a népességcsökkenés megállításához – jelentette ki Dúró Dóra budapesti sajtótájékoztatóján.

A párt elnökhelyettese a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva közölte, nyolc év után 2019 az első év, amikor nemcsak a születésszám, hanem a termékenységi ráta is csökkenni látszik.

Dúró ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a felmérések szerint állítólag a fiataloknak a 70 százaléka, csak egy-két gyermek vállalása mellett tartja megvalósíthatónak a munka és a családi élet összeegyeztethetőségét.

Közölte, a Mi Hazánk négy gyermek vállalása esetén bevezetné a főállású anyaságot, ám ennek feltétele volna a többi között a középfokú végzettség és a büntetlen előélet.

Dúró Dóra szerint a népességszám csökkenésének az is oka, hogy 31-32 éves korra tolódott ki a nők gyermekvállalásának ideje. Ennek megváltoztatásához elengedhetetlen a családbarát felsőoktatás és a családbarát pályakezdés feltételeinek megteremtése – jegyezte meg.

Figyelmébe ajánljuk