Stabil a Fidesz támogatottsága, a bizonytalanok is elkezdtek Orbánékhoz húzni

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 27.

Belpol

A Závecz Research szeptemberi felmérése legalábbis erre jutott.

Tegnap számoltunk be arról, hogy a Medián legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a Fidesz néhány hónap alatt félmillió szavazót vesztett. Igaz, az ellenzéki pártok egyetlen kormánypáti szavazót sem tudtak megszólítani.

Nagyot zuhant a Fidesz népszerűsége, pár hónap alatt félmillió szavazót vesztettek Orbánék

Ebből viszont nem tudott az ellenzék profitálni, a Medián kutatása szerint. A szokásoknak megfelelően a HVG publikálta a Medián legfrissebb közvélemény-kutatását, amelyből több érdekes adat is kiderül. Például az, hogy pár hónap alatt a kormánypárt meglehetősen nagy támogatottság csökkenést volt kénytelen elszenvedni, ugyanakkor bár „a Fidesz bánhatja a leszakadó félmillió szavazót, de örömmel konstatálhatja, hogy azokat még visszaszerezheti a bizonytalanok táborából" - olvasható a cikkben.

A Závecz Research szeptemberi kutatása azonban másra jutott. A választók körében a Fidesznek hatalmas a támogatottsága, 2,8 millió híve van. Az ellenzéki pártok  között a Jobbik vezet a maga 800 ezer hívével, az MSZP-nek 600 ezer támogatója van, míg a DK-nak 300 ezer. A LMP-nek 250 ezer támogatója van, a Kutyapártnak és a Momentumnak pedig 150–150 ezer támogatója. Először szerepelt a listán a Mi Hazánk Mozgalom, szeptemberben 1 százalék jelölte meg kedvenc pártjaként. A pártnélküliek aránya ebben a hónapban 34 százalék, míg júliusban 37 százaléknyian nem találtak maguknak pártot. Azt is lehet tudni tehát, hogy a bizonytalanok kétharmada elkezdett a Fideszhez húzni az elmúlt két hónapban.

„A biztos pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 57 százalékot ér el. Ebben az aktív és elkötelezett választói csoportban a Jobbik 14, az MSZP 11 százalékos. A Demokratikus Koalícióhoz 7 százalék kötődik erőteljesen, az LMP-hez 4 százalék. A Momentum a biztos szavazók között 3 százalékot vonz, a Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom 2 százalékot, a Párbeszéd 1 százalékot” – szól a kutatás ismertetése.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?