Fővárosi Kormányhivatal: Nem nyithat Karácsony Gergely hajléktalanszállót a belváros közepén

  • narancs.hu
  • 2020. június 9.

Belpol

Hirtelen fontos lett a műemlékvédelem meg hasonlók.

Nem nyithat Karácsony Gergely a Városháza műemléknek nyilvánított épületében hajléktalanszállót, miután Budapest Főváros Kormányhivatala elutasította a Fővárosi Önkormányzat örökségvédelmi engedély iránti kérelmét – áll a fővárosi kormányhivatal közleményében.

Mint ismert a főváros vezetése a Városház utca és a Gerlóczy utca alatti központi Városháza épületében akart a koronavírus-járvány miatt hajléktalanszállót kialakítani a veszélyhelyzet idejére egyfajta karanténhelyként. Minderre azért lett volna szükség, mert a csepeli helyszínt, a főváros egy másik ingatlanját a kerület fideszes polgármestere, Borbély Lénárd és a kerületben egyéni képviselőként sikertelenül indult Németh Szilárd államtitkár megtorpedózta.

A kormányhivatal érvelése szerint mivel az érintett ingatlan műemlék, továbbá műemléki jelentőségű területen és a turisták által is nagy számban látogatott világörökségi védőövezetben fekszik, illetve kiemelten védett régészeti lelőhelyeknek is része, valamint Belváros-Lipótváros Kerületi Építési Szabályzata szerint a Városháza vegyes városközponti terület építési övezetben található, ahol a szabályzat szerint szállás funkció nem helyezhető el. Így a hajléktalanszálló sem ideiglenesen, sem tartósan nem létesíthető, és erre a meglévő épület, illetve épületrész rendeltetése sem módosítható.

Figyelmébe ajánljuk