Gulyás Gergely szerint az, hogy ki milyen életet él, magánügy, az viszont az államra tartozik, hogy meghatározza a házasság fogalmát

  • narancs.hu
  • 2018. október 7.

Belpol

„Minden gyereknek joga van egy anyához és egy apához, és ezt semmilyen más formációban pótolni nem lehet.”

Gulyás Gergelyt nem érdekli a romániai népszavazás eredménye, az érvényességtől függetlenül örül, ha a román polgárok többsége a hagyományos házassági szabályozás mellett foglal állást – mondta a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A kétnapos román népszavazás tétje, hogy foglalják-e alkotmányba: a házasság egy férfi és egy nő között köttethet.

Romániában egyébként most sem léphetnek sem házasságra, sem élettársi kapcsolatra az azonos nemű párok, mégis, az ortodox egyház mellett egy kivétellel minden parlamenti párt támogatja az alkotmánymódosítást annak érdekében, hogy erre a jövőben se legyen lehetőség.

A népszavazás 30 százalékos részvétel felett érvényes.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a felvetésre, hogy a romániai népszavazás célja az azonos neműek házasságának megakadályozása, úgy reagált, hogy „az elmúlt évtizedekben Európa az értékek szempontjából rendkívül negatív utat járt be, és az a jó, hogy Közép-Európa ellent tud állni ennek a kísértésnek”.

A magyar alkotmányban 2011 óta szerepel, hogy egy férfi és egy nő köthet házasságot.

Gulyás szerint az, hogy ki milyen életet él, magánügy, az „viszont az államra tartozik, hogy meghatározza a házasság fogalmát”.

„Sokan mondják, hogy a házasság engedélyezése még nem jelenti az örökbefogadás engedélyezését, de ez az első nagy lépés, és a következő pedig az, hogy örökbe fogadhassanak ezek a párok.”

A népszavazás kiírását a Koalíció a Családért nevű csoport kezdeményezte, és hárommillió aláírást gyűjtött össze. Kampányplakátjaikon azzal riogatták az embereket, hogy ha nem szavaznak „a családi értékek védelmére”, azt kockáztatják, hogy meleg párok fogják a gyerekeiket ellopni vagy örökbe fogadni. De egy másik hirdetés szerint az, aki nemmel szavaz, azt szeretné, hogy az emberek fákkal házasodhassanak.

„A gyermekek érdekei szempontjából az a jó szabályozás, ami kimondja, hogy minden gyereknek joga van egy anyához és egy apához, és ezt semmilyen más formációban pótolni nem lehet” – tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk