Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője szerint nem pénzelheti az EU tovább az illiberalizmust

  • narancs.hu
  • 2018. május 9.

Belpol

Betelt a pohár. Elég volt az európai értékekkel szembemenő politikából.

Véleménycikkben fejti ki Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök, az Európai Parlament liberális frakciójának (ALDE) vezetője a hvg.hu-n, miért nem kellene pénzelnie az Európai Uniónak az illiberális tagállamokat, például Magyarországot vagy Lengyelországot. A kérdés aktualitását a  2020-2027 közötti eu-s költségvetés apropója adja.

Verhofstadt a maga részéről az EU egyik legnagyobb vívmányának tartja a kohéziós politikát, amelynek keretében 2014-2020 között több mint 350 milliárd eurót csoportosítottak át a gazdagabb országok befizetéseiből a felzárkóztatandó keleti tagállamoknak. Ennek a kohéziós politikának a legnagyobb nyertese Lengyelország volt, 77 milliárd eurót kapott. Magyarországnak 22 milliárd euró jutott, ezzel a negyedik legnagyobb kedvezményezettje volt e politikának.

Mégis ez a két említett állam az, amely a legnagyobb kihívást jelenti az unió számára az európai értékekkel szembemenő politikájuk miatt.

"Ahelyett, hogy felismernék és elfogadnák azokat az értékeket, amelyek ezt a nagyvonalúságot inspirálták, a lengyel és magyar kormányok módszeresen aláássák a jogállamot és szétverik az igazságszolgáltatásuk intézményeit.

Ha ma jelentkeznének az Európai Unióba, nem engednénk be őket"

(hvg.hu)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?