Gy. Németh Erzsébet: Továbbra is tilos látogatni az idősotthonokat

  • narancs.hu
  • 2020. december 16.

Belpol

Budapest főpolgármester-helyettese szerint mindenki félreértette Müllerék ajánlását, mert félreérthető volt.

Gy. Németh Erzsébet, Budapest DK-s főpolgármester-helyettese a közösségi oldalán reagált az eredetileg a Népszava által megírt hírre, miszerint  Müller Cecília és Kásler Miklós feloldotta a bentlakásos szociális intézmények, így az idősotthonok látogatási tilalmát is, írja a 24.hu.

Gy. Németh azonban hansgúlyozza: a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozata, amely elrendeli az idősotthonok látogatási tilalmát, hatályban van.

"Az idősotthonoknak most TILOS BEENGEDNI A LÁTOGATÓKAT. NINCS KIVÉTEL."

- írja, és hozzáteszi: "Müller Cecília kiadott egy ajánlást, hogy oldják fel a tilalmat. Ezt értette félre a sajtó, és a teljes magyar közvélemény. Azért értették félre mert félreérhető, mert előkészítetlen és átgondolatlan."

Gy. Német szerint csa ka ködösítés meg, miközben minden felelősség az intézményvezetők vállát nyomja.

"Mert ez a kormány egyszerre tilt és enged, hogy ne legyen felelősségrevonható, hogy senki ne kérdezze meg, hogy kinek a lelkén szárad ez a borzalmas helyzet?!"

 

Gy. Német hangsúlyozza azt is, hogy a fővárosi intézmények betartják a hatályos jogszabályokat, zárva tartanak. "Budapestnek van szakmai protokollja. Mi akkor sem pánikolunk, ha a kormány teljesen kiszámíthatatlan helyzeteket állít elő, mert felkészültünk. Városvezetőként pedig a járványhelyzet kezelése mellett azzal is kell foglalkoznom, hogy elrejtett ajánlásokat böngésszek, és egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat olvassak, mert ez a kormány alkalmatlan arra, hogy kormányozzon, hogy világos, szakmailag alátámasztható döntéseket hozzon" - írta.

Közben az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Galgóczi Ágnes is elmondta, az idősotthonokban és szociális intézményekben továbbra  is érvényben van a látogatási tilalom, bár dolgoznak annak a lehetőségnek a kidolgozásán, miként találkozhatnának a bent lakók az ünnepek környékén a hozzátartozóikkal.

Figyelmébe ajánljuk