5 ezer budapesti teszteltetheti magát a Fővárosi Önkormányzat jóvoltából

  • narancs.hu
  • 2020. december 16.

Belpol

Regisztrációt követően december 19. és 23. között.

Előzetes regisztráció után 5 ezer budapesti teszteltetheti magát december 19. és 23. között – jelentette be a Főpolgármesteri Hivatal. Ennyi antigén teszt áll a főváros rendelkezésre. A szűréseket négy helyszínen, a belvárosi Városháza parkban, a Széna téren, a Keleti pályaudvarnál és az Etele téri metrókijáratnál végzik majd, az eredményt pedig fél órán belül megtudják a tesztre jelentkezők.

Karácsony Gergely a Facebookon azt írta, tudják, hogy ennyi teszt nem elég, „Budapestnek általános, mindenkire kiterjedő tesztelésre sajnos sem kapacitása, sem forrásai nincsenek”, az államnak viszont igen. A főpolgármester szerint „a járvány kezdete óta a kormány szinte minden előremutató, a járvány terjedését megállítani hivatott lépésben Budapestet követte”, abban bízik, ezúttal is ez történik majd.

A Főpolgármesteri Hivatal a tesztelésről még közölte, hogy csaknem 50 ezer antigén tesztet adtak át eddig a kerületi önkormányzatoknak, és hamarosan elkezdik szűrni a legfontosabb közszolgálati feladatokat biztosító munkavállalókat is. A tesztelési programot 100 ezer gyorsteszttel indították, de többen beszálltak a program finanszírozásába, aminek köszönhetően 539 millió forint gyűlt össze. A legnagyobb adomány a Nyílt Társadalomért Alapítványtól érkezett, de az OTP Bank is segített, igaz, ők nem pénzzel, hanem 10 ezer gyorsteszttel.

Frissítés

Egy délután alatt beteltek a helyek a fővárosi önkormányzat lakossági koronavírus-szűrésére – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

(Főpolgármesteri Hivatal, Facebook/Karácsony Gergely)

Figyelmébe ajánljuk