5 ezer budapesti teszteltetheti magát a Fővárosi Önkormányzat jóvoltából

  • narancs.hu
  • 2020. december 16.

Belpol

Regisztrációt követően december 19. és 23. között.

Előzetes regisztráció után 5 ezer budapesti teszteltetheti magát december 19. és 23. között – jelentette be a Főpolgármesteri Hivatal. Ennyi antigén teszt áll a főváros rendelkezésre. A szűréseket négy helyszínen, a belvárosi Városháza parkban, a Széna téren, a Keleti pályaudvarnál és az Etele téri metrókijáratnál végzik majd, az eredményt pedig fél órán belül megtudják a tesztre jelentkezők.

Karácsony Gergely a Facebookon azt írta, tudják, hogy ennyi teszt nem elég, „Budapestnek általános, mindenkire kiterjedő tesztelésre sajnos sem kapacitása, sem forrásai nincsenek”, az államnak viszont igen. A főpolgármester szerint „a járvány kezdete óta a kormány szinte minden előremutató, a járvány terjedését megállítani hivatott lépésben Budapestet követte”, abban bízik, ezúttal is ez történik majd.

A Főpolgármesteri Hivatal a tesztelésről még közölte, hogy csaknem 50 ezer antigén tesztet adtak át eddig a kerületi önkormányzatoknak, és hamarosan elkezdik szűrni a legfontosabb közszolgálati feladatokat biztosító munkavállalókat is. A tesztelési programot 100 ezer gyorsteszttel indították, de többen beszálltak a program finanszírozásába, aminek köszönhetően 539 millió forint gyűlt össze. A legnagyobb adomány a Nyílt Társadalomért Alapítványtól érkezett, de az OTP Bank is segített, igaz, ők nem pénzzel, hanem 10 ezer gyorsteszttel.

Frissítés

Egy délután alatt beteltek a helyek a fővárosi önkormányzat lakossági koronavírus-szűrésére – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

(Főpolgármesteri Hivatal, Facebook/Karácsony Gergely)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.