Gyanús ingatlaneladások miatt tett feljelentést a vagyonhasznosító felmentett vezetője ellen a pécsi városháza

  • narancs.hu
  • 2020. január 31.

Belpol

Az új városvezetés az átvilágítás során százmilliós károkra bukkant.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával jelentette fel a Pécsi Vagyonhasznosító (PVH) Zrt. felmentett vezérigazgatóját a városháza, írja a Népszava. Az önkormányzat cégeinél folyik az átvilágítás, az új városvezetés sok furcsaságot talál.

A lap két ügyet emel ki, két ingatlaneladást, ami összesen százmilliós nagyságrendű kárt okozott a városnak, tájékoztatta az újságírókat Bodnár Imre, az átvilágítást végző csapat egyik jogásza.

Péterffy Attila polgármester a lapnak elmondta, feljelentést tettek, ha "az ügy nem jut el a sikeres vádemelésig, akkor a város magánvádlóként belép az eljárásba, mivel az átvilágítók egyértelmű bizonyítékokat találtak a feljelentésben szereplő bűncselekmények bizonyítására."

Az egyik ügy 2017 októberében történt, amikor a PVH eladta a belvárosi Aranyhajó Fogadót, a vevő pedig az ügyvéd letéti számlájára utalt 158 millió forintot. A PVH vezetője, Szentgyörgyi Dávid viszont nem gondoskodott arról, hogy ez a pénz át is kerüljön a cég számlájára. Ezt a pénzt már két éve nem kapták meg, Péterffy utasítására Szentgyörgyi ugyan intézkedett, de csupán 21 millió forint érkezett meg a számlára, a 158 millió helyett. Szentgyörgyit felmentették a posztjáról. Az ügyvéd azzal védekezett, hogy a város tartozik neki 104 millió forinttal és 33 milliónyi kötbérrel. Az átvilágítás során azonban nem találták nyomát annak, hogy az ügyvéd ilyen értékű munkát végzett volna.

A másik eset 2018 júliusában kezdődött. A PVH meghirdetett egy belvárosi telket eladásra, amit egy olyan cég vett meg, aminek alakulási időpontja éppen az a nap, amikor a telket meghirdették. A cég úgy fizetett volna a telekért, hogy 600 millió forintért felépít az ingatlanon egy házat, amiben a város kap 114 millió forint értékű irodaterületet és gépkocsibeállót. Érkezett azonban egy másik, jobb ajánlat is, amiből az önkormányzatnak több pénz jutott volna. Mégsem ők nyertek. Az átvilágítás során kiderült, hogy a nyertes cég egy olyan házaspár tulajdona, akinek a lánya a vagyonhasznosítónál dolgozott, ráadásul ő az élettársa a felmentett vezérigazgatónak.

Figyelmébe ajánljuk