Sokat nyerhettek a szekszárdi fideszesek a lerobbant húsüzem eladásával, a rendőrség mégsem nyomoz tovább

  • narancs.hu
  • 2020. január 31.

Belpol

Szerintük ugyanis nem történt bűncselekmény.

Szekszárdi fideszesek megvásároltak egy lerobbant, üres húsüzemet, amire a paksi atomerőmű-bővítés miatt néhány hónap múlva szüksége lett az államnak. A rendőrség meg sem nézte, mennyit nyertek az üzleten, lezárta a nyomozást, írja a 24.hu.

2018-ban, az állami tulajdonban lévő paksi ipari park, a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft. több mint 4,3 milliárd forintot költött el új területek felvásárlására. Ezt a paksi atomerőmű-bővítés érdekeire hivatkozva tehették meg, az engedélyt a Miniszterelnökség adta ki. Ezzel a lehetőséggel élve néhány környékbeli fideszes politikus is komoly pénzeket tudott leakasztani magának.

A lap emlékeztet: 2018 decemberében a kft. nemcsak paksi földeket vett, hanem például egy csődbe ment, lepusztult húsüzemet is, ami ráadásul 40 kilométerrel arrébb, Szekszárdon található. Ez a gyártelep azóta is üresen áll, a vételár 1,8 milliárd forint volt.

Jobb szélen Kapitány Zsolt

Jobb szélen Kapitány Zsolt

Fotó: MTI/Kiss Dániel

 

És hogy ki volt az eladó? Egy Cseppkő Faktor Zrt. nevű cég, aki éppen a paksi terjeszkedés előtt vette meg az ingatlant, ráadásul a részvénytársaságot az ingatlanvásárlás előtt néhány héttel hozták létre. A lap számításai szerint a Cseppkő nagyjából 3-400 millió forintért vásárolhatta meg a volt húsüzem épületét, majd 8 hónappal később túladott rajta, négy-hatszoros áron.

A cég közvetett résztulajdonosa és jelenlegi vezérigazgatója Kapitány Zsolt, a Tolna megyei közgyűlés fideszes tagja. De a tulajdonosi hálóba tartozik még a szekszárdi választási bizottság fideszes elnöke, Póla Zoltán és felesége, valamint a trafikbotrány egykori szereplője, Fajszi Lajos korábbi fideszes önkormányzati képviselő is.

A gyanús adásvétel miatt Hadházy Ákos tett feljelentést, a BRFK korrupció és gazdasági bűncselekmények elleni főosztálya pedig a napokban szüntette meg a nyomozást, szerintük nem történt bűncselekmény.

Figyelmébe ajánljuk