Gyöngyöspatai per: Rétvári lényegében elismerte a szegregációt, majd sorosozott egy jóízűt

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. január 17.

Belpol

A kormány pénz helyett oktatással kártalanítaná a cigány tanulókat.

A kormány elismeri, hogy a szegregáltan oktatott gyöngyöspatai gyerekeknek jár a kártérítés, de az emberek igazságérzetét és a több mint 60 érintett sorsának jobbra fordulását is az szolgálja, ha ezt nem készpénzben, hanem más formában, oktatásként, képzésként kapják meg – mondta Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján.

A Debreceni Ítélőtábla másodfokú ítélete százmillió forint megfizetésére kötelezte a tankerületet és a gyüngyöspatai önkormányzatot. Az alperesek a Kúriához fordultak, kérve az ítélet felfüggesztését, ám ezt a bíróság nem tette meg, a kártérítés kifizetésének határideje így január 17. maradt.

A gyerekek érdekét az szolgálja, ha nyelvi, informatikai képzésben, szakképzésben részesülnek, ha segítséget kapnak beilleszkedési nehézségeik leküzdéséhez és a trauma feldolgozásához – mondta Rétvári. Olyan segítséget szeretnének nyújtani, amellyel kompenzálni lehet a korábban elszenvedett hátrányokat és amivel a fiatalok használható tudáshoz jutnának.

Mindez éles váltásnak tűnik ahhoz képest, hogy Orbán Viktor múlt heti sajtótájékoztatóján még arról beszélt, nem egyértelmű, mi számít szegregációnak Magyarországon, és a szabályozás illetve a bírói gyakorlat összekeveri az elkülönítést a "felzárkóztatással."

Igaz, Rétvári is sietett Hozzátenni: a Soros György által támogatott alapítvány – amely a felpereseket képviselte – "nem teljesen véletlenül" nem foglalkozott a képzéssel és terelte pénzügyi síkra az ügyet. Úgy véli, az alapítvány szándékosan politikai tőkét akart kovácsolni az ügyből, hogy a szegregációra hivatkozva lejárassa Magyarországot a nemzetközi színtéren.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.