Gyurcsány: Ez a kormány törvénytelen. Kövér: Önnek nincs joga ilyet mondani

  • narancs.hu
  • 2022. május 16.

Belpol

A DK elnöke és a házelnök közötti pengeváltással kezdődött a parlament ülése. Az ellenzéki párt kivonult az ülésteremből.

Orbán Viktor ötödszöri megválasztását megelőzően napirend előtti felszólalásokkal kezdődött a parlament ülése hétfőn délelőtt. a legerősebb és a legkeményebb kormánypárti reakciót kiváltó felszólalást Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke tette, aki rögtön beszéde elején kijelentette: "a megalakuló kormányt törvénytelennek tekintjük". Ezt azzal indokolta, hogy a törvényesség a népakaratnak történő megfelelés, de ez a kormány megtörte a népakaratot, szétzilálta a köztársaságot, és nem kapott felhatalmazást arra a néptől, hogy a hatalom kizárólagos birtoklására törekedjen.

Gyurcsány úgy folytatta, igaz, hogy a Fidesz megnyerte a választást, de a választás csak akkőr hű tükre a népakaratnak, ha szabad és tiszttességes. "A hatalom hazug, manilupált nyilvánossága vesz minket körül, és ekkor nem szabad a választás, és nem fejezi ki a népakaratot.

Az ilyen választáson nyugvó kormány törvénytelen."

A Fidesz háborút visel as nemzet ellen. Orbán Viktor kormányát végtelenül erkölcstelennek tartjuk. Önök tönkretették a hazánkat - folytatta a DK elnöke. "A történelem mást tartogat a hazánkak: szabad európai életet, befogadó nyitott nemzetet. Amikor ezért küzdünk, az önök törvénytelen rezsimje ellen is küzdünk" - zárta felszólalását Gyurcsány.

Kövér László házelnök, akinek az lett volna a feladata, hogy megadja a szót a kabinet részéről reagáló kormánytagnak, képtelen volt visszafogni az indulatait a DK elnökének napirend előtti felszólalása után. Mély sóhajtás után szavait Gyurcsánynak címezve ezt mondta: "Az, hogy nem vettem el öntől a szót, nem azt jelenti, hogy önnek joga van törvénytelennek tekinteni egy kormányt. Önnek nincs joga ilyet tenni; erkölcsi alapja sincs. Ön minden létező bűnt elkövetett a nemzet ellen.

Ez volt az első és az utolsó felszólalása - legalábbis ha én vezetem az ülést -, amikor a törvényesen megválasztott kormányt törvénytelennek nevezte."

A DK frakciója kivonult az ülésteremből Kövér reakciója után. A kormány részéről Dömötör Csaba államtitkár válaszolt Gyurcsány felszólalására. Nem lepődünk meg, hogy egy posztkommunista erő nem fogadja el a választás eredményét, mondta. "Amikor a saját népére lövetett, akkor sem kért bocsánatot" - tette hozzá. Dömötör Csaba azt is mondta, a baloldal a háború és a béke kérdésében is rossz oldalra állt; az emberek tudták, hogy ha a baloldal nyer, az ország közelebb lenne a háborúhoz. Válaszát azzal zárta, amíg Gyurcsány Ferenc marad az élén, addig kiszavazzák a baloldalt az emberek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk