Gyurcsány Ferenc: Ez az éjszaka jelentősen átalakította a magyar politika térképét

  • narancs.hu
  • 2024. június 10.

Belpol

A DK elnöke szerint "egy picike új fejezet kezdődik", az okokról és következményekről pedig még sokat fognak beszélni a következő hetekben.

A Demokratikus Koalíció, illetve a DK által vezette pártszövetség is kommentálta az EP- és az önkormányzati választás eredményeit. Gyurcsány Ferenc pártelnök elmondta, hogy ez az éjszaka jelentősen átalakította a magyar politika térképét. „Az, hogy ennek milyen okai vannak és milyen következményei lesznek, arról nyilván sokat fogunk beszélni a következő hetekben” - mondta az egykori miniszterelnök, hozzátéve, hogy minden bizonnyal „picike új fejezet kezdődik” a magyar politika történetében, és azt nem tudja, miben lesz más ez a fejezet.

 „A magyar politika szociáldemokrata mostantól kezdve szinte kizárólagosan annál a szövetségnél van, amit mi képviselünk”

- mondta, ígérve, hogy vigyázni fognak erre a gondolatra. „Azt fogjuk tenni, ami a dolgunk, meggyőzni sokakat arról, hogy közös érdekünk, hogy ezt a politikát támogassuk.”

Gyurcsány azt is elmondta, hogy az önkormányzati eredményeknek akár örülhetnének is, hiszen több polgármesterünk és képviselőjük lesz, kiemelve Nagyanizsát, Pápát és Szolnokot. „Budapesten azok a polgármesterek, akik nem titkolt módon, határozottan álltak ki amellett, amit mi képviselünk, megtartották megbízásukat” – értelmezte az eredményeket. „Kár lenne nem megjegyezni, hogy van csalódásra okot adó tényező is ma este, kevesebb európai parlamenti képviselőnk lesz, mint amennyit szerettünk volna. Egy dolog világos, hogy az az európai gondolat, amit mi képviselünk, nem változik, azt kevesebb képviselő ugyanolyan elánnal fogja képviselni” - mondta.

Gyurcsány Ferenc a még beszéde alatt is nagyon szoros főpolgármesteri választásról egy szót sem szólt annak ellenére, hogy Karácsony Gergely a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség listáját is vezeti egyúttal.

Gyurcsány után az MSZP-társelnök Kunhalmi Ágnes elmondta, hogy sok feladatuk van, de a legkevésbé euroszkeptikus erő az övék jelenleg Magyarországon, a polgármestereik teljesítményével pedig elégedettnek tűnt. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött.