Habony köre is nyert a kötvénybizniszben

  • narancs.hu
  • 2018. október 10.

Belpol

Pont az ne nyert volna?

A Direkt36 kiderítette, hogy amit eddig csak sejteni lehetett, jelesül, hogy a Habony Árpádhoz kötődő  grúz-izraeli üzletember, Shabtai Michael, illetve Kosik Kristóf ügyvéd irodája részt vettek a kormány letelepedésikötvény-programjában, annak immár nemcsak közvetett bizonyítékai vannak.

A Direkt36 birtokába került dokumentumok ugyanis egyértelműbb információkat is tartalmaznak Shabtai és Kosik részvételéről. Amint írják: „E-mailek és egyéb iratok mutatják, hogy Shabtai részt vett a VolDan nevű cég működésében, amely Oroszországban árusított letelepedési kötvényeket”; és „van olyan dokumentum is, amely arról árulkodik, hogy Kosik ügyvédi irodájának egyik munkatársa intézkedett egy kötvényvásárló ügyében”.

Az érintettek közül csak Shabtai Michael állt szóba a Direkt36 munkatársaival, annyit mondott, hogy „a kérdésekre sem kíváncsi”, majd büntetőeljárást helyezett kilátásba.

A tényfeltáró cikkben megjegyzik: „A kötvényprogramot Rogán Antal kezdeményezte 2012 őszén, a parlament gazdasági bizottságának vezetőjeként. A kötvények forgalmazására pályáztatás nélkül választottak ki néhány, jellemzően offshore hátterű, átláthatatlan tulajdonosi struktúrájú céget. Ezek a vállalkozások milliárdokat kerestek az ügyfeleknek felszámolt 40–60 ezer eurós kezelési költségen”, és kiderült az is, hogy olyan ember is jöhetett, aki korábban szervezett bűnözői csoportot vezetett.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?