Habony volt titkára ad tanácsot gyógyszerügyekben

  • narancs. hu
  • 2018. október 1.

Belpol

Furcsa testületet nevezett ki egyetlen utasítással az emberminisztérium. Tagjai között széktesztelő ügyvéd, Kásler intézetének egyik volt alkalmazottja, Habony embere és egykori MDF-képviselőjelölt is felbukkan.

Főigazgató helyett egy Emmi-utasítással tanácsadó testületet kapott az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) pénteken – írja a Népszava.

Az intézménynek június óta nincs főigazgatója, miután Pozsgai Csillát Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere minden előzmény nélkül felmentette. A most létrehozott testület feladata egyebek mellett az intézmény stratégiájának meghatározása, a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése, orvosszakmai kérdések megvitatása. A határozatlan időre kinevezett testület öt tagja közül azonban ketten nem is orvosok, és nem is ismertek az egészségügyben.

Maurer Szemere például a Fidelitas egykori külügyi kabinetvezetője, most a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatósági tagja, választási szakértője, korábban Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó titkáraként működött.

Méhes László mosonmagyaróvári ügyvéd, aki korábban a miskolci kórházat képviselte egy közbeszerzési bírósági eljárásban, egy másikban a doppingvétség miatt a riói olimpiától eltiltott kajakozó páros kártérítési ügyében járt el, illetve a gyártó oldalán áradozott a „Spinális aktív szék” jótékony hatásairól.

A testület elnöke Poór Gyula, az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet (ORFI) jelenlegi főigazgatója, orvos, reumatológus, belgyógyász, egyetemi tanár, az MTA doktora. Vele csupán az lehet a gond, hogy kutatóként kapcsolatban állhat gyógyszercégekkel, olyanokkal is, amelyek esetében esetleg az OGYÉI-nek hatóságként kell eljárnia.

Urbán László, a Mátrai Gyógyintézet főigazgatója, korábban a Kásler Miklós által vezetett onkológiai intézetnek is volt orvosa. De egykoron MDF-képviselőjelöltként is kipróbálta magát.

Révész János klinikai onkológus, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház frissen megbízott főigazgatója és egyúttal tagja a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság vezetőségének.

Neked ajánljuk