Hadházy az M1 ellen: így ért véget a terroristaügy

  • narancs.hu
  • 2023. december 19.

Belpol

A kiegyensúlyozottságot „egyre kevésbé indokolt számon kérni” – magyarázza bizonyítványát a közmédia.

Kifogást emelt az M1 Híradójával szemben a Médiatanácsnál Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, mert az hangzott el róla, a terroristákat támogatja, az ő álláspontja viszont nem jelent meg a műsorban. 

A politikust nem csak a közmédia híradója minősítette így, miután októberben nemmel szavazott a kormánypártok által az Országgyűlés elé beterjesztett nyilatkozatra, amely az Izraelt ért támadásra reagálva elítéli a terrorizmust, és a terror terjedéséért a migrációs politikát hibáztatja. A képviselő Facebook-bejegyzésében kifejtette a véleményét erről: együttérez az áldozatokkal, de ez olyan nyilatkozat, amely ijesztgeti az embereket, és minősíti az európai migrációs politikát. Egy érvényes, nem vitatható állításba  a Fidesz belekeveri a propaganda hazugságait, hogy aztán számonkérhesse az ellenzéken, ha emiatt tiltakozik.

Hadházy a Médiatanácsnak benyújtott kifogásával kapcsolatban azt közölte, kísérlet volt. Megpróbálta rászorítani a Médiatanácsot arra, hogy kimondja, a köztévé nem felel meg a kormány szája íze szerint született törvényeknek sem, mert nem kiegyensúlyozott, ahogyan a szavazásról szóló hír és az ő minősítése is bizonyítja.

A hatóság azonban érdemben nem foglalkozott Hadházy panaszával, arra hivatkozva, hogy két és fél órával az előírt határidő letelte után fordult a Médiatanácshoz.

A képviselő azt írja, az eljárás így is érdekes, mert bár törvény írja elő a kiegyensúlyozottságot, és hatóság is őrködik e jogszabály betartásán, látszik, hogy ez mégsem igazi, mindenkire nézve kötelező előírás, illetve nem valódi jogorvoslat. 

„Ez a Fidesz-rendszer egyik lényege: úgy csinálni, mintha minden rendben lenne, pedig semmi sincs rendben. Ellentétben sokak reményével, valójában nincsenek jogi megoldások a fennáló helyzetre, csak politikaiak: addig marad így minden, amíg ki nem kényszerítjük a megváltoztatásukat” – vonja le a tanulságot Hadházy.

A képviselő közli a határozatot és a közmédia érvelését is az ő kifogására. Eszerint az online média térnyerése miatt „a kiegyensúlyozottság követelményét ma már egyre kevésbé indokolt számon kérni a lineáris médiaszolgáltatókon”, valamint  „a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének érvényesülése ma már nyilvánvalóan nem értelmezhető akként, hogy a Médiaszolgáltató köteles lenne minden ellentétes álláspontot részletesen bemutatni, hiszen a néző, amint arról értesül, hogy ellentétes vélemények is vannak, azok megismerésére más forrásból is lehetőséget kaphat”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk