Donáth Anna és Gurmai Zita menetelmi jogának felfüggesztetését kérte az ügyészség

  • narancs.hu
  • 2023. december 19.

Belpol

Csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettét gyanítja a vádhatóság a két képviselőnő akciója mögött.

Csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél dr. Gurmai Zita országgyűlési képviselő, illetve az Európai Parlament elnökénél Donáth Anna európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére – írja a vádhatóság.

A 444.hu cikke szerint arról a dulakodásról van szó, amely még 2022. február 21-én történt, miután a NAV 30 nyomozóval szállt ki az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Dankó utcai központjába. Délutánra az Iványi Gáborral szimpatizáló civilek és ellenzéki képviselők érkeztek a helyszínre, benyomulva az épületbe, és lökdösődésig és kiabálásig fajuló vitába bocsátkozva a NAV-osokkal.

Az ügyészség közleménye szerint „a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága előtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult büntetőügyben a nyomozó hatóság tagjai 2022. február 21-én egy Budapest VIII. kerületi ingatlanban kutatást és lefoglalást végeztek. Az eljáró pénzügyőrök tájékoztatták a kutatással érintett szervezet vezetőjét, hogy a Büntetőeljárási törvény szerint az eljárási cselekményen a hatóság tagjain és a jegyzőkönyvvezetőn kívül csak az érintett szervezet vezetője és jogi képviselője lehet jelen”.

Mint az ügyészségi írja, Iványi Gábor, „a szervezet vezetője az elhangzott tájékoztatás ellenére a sajtó képviselőivel és az ott megjelent más személyekkel együtt kívánt bemenni a kutatás helyszínére. Ezt elősegítendő - a szervezet vezetőjének felhívására - a jelenlévők, köztük

dr. Gurmai Zita országgyűlési képviselő és Donáth Anna európai parlamenti képviselő, a helyszínt biztosító pénzügyőröket jogszerű eljárásukban erőszakkal akadályozták.

Az érintettek az erőszakos cselekményüket akkor hagyták abba, amikor a helyszínre az eljárási cselekmény akadályozása miatt kihívott rendőrök megérkeztek”.

Vagyis az ügyészség gyanúja szerint a két képviselőnő elkövette a csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettét, legalábbis erre hivatkozva kérik a mentelmi joguk felfüggesztését a magyar országgyűlés elnökénél és az Európai Parlament vezetőjénél.

A közlemény azzal zárul, hogy "a büntetőeljárás országgyűlési képviselővel, illetve európai parlamenti képviselővel szembeni lefolytatására - így a tényállás részleteinek további tisztázására - a mentelmi joguk felfüggesztését követően nyílik lehetőség".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk