Hadházy beleszállt a rendőrségbe plasztikkártyaügyben

  • narancs.hu
  • 2022. január 2.

Belpol

A képviselő azon háborodott föl, hogy nem nyomoznak a védettségi igazolvány ára ügyében.

Nem nyomoz a rendőrség a védettségi igazolványok ügyében, nem vizsgálja, miért fizet az állam a képviselő szerint majdnem tízszeres árat a plasztikkártyákért. Ez a BRFK gazdasági bűnözés elleni főosztályának határozatából derül ki, amelyből Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Facebook-posztjában idézett.

A képviselő állítja, hogy a védettségi kártyák darabját 100-120 forintért is meg lehetett volna rendelni. Az elkért dokumentumokból azonban az derült ki, hogy az igazolványok ára egyenként 979,5 forint+áfa. Az állam 6,12 milliárd forintot fizetett értük.

A rendőrségi határozat nem cáfolja, hogy a kártyákat tényleg 100-120 forintért lehet beszerezni, de azt leírja, hogy a 979,5 forintos árért a kártyákat ellátják az érintettek személyes adataival, borítékolják, megcímezik, és működik egy nonstop informatikai rendszer, hogy a felmerülő problémákat megoldja. A költségeket a rendőrség nem részletezi, csak megállapítja, hogy nem merült föl olyan adat, amely csalásra, hűtlen kezelésre utalna. 

Hadházy a Facebookon név szerint említi a határozatot aláíró főtisztet,  szerinte „nyilvánvalóan hivatali visszaélés gyanúja merül fel annál, aki egy tízszeres túlárazás eshetőségének kivizsgálását ennyivel elhessegeti anélkül, hogy legalább egy igazságügyi szakértőt megkérdezne.”

 

A 24.hu emlékeztet, hogy a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Zrt. beszerzését a járványhelyzetre való tekintettel az Operatív Törzs mentesítette a közbeszerzési eljárás hatálya alól. A szerződés szerint az igazolványon a személyes adatoknak, személyi okmányadatoknak, a kártya sorszámának és egyedi QR-kódnak kell szerepelnie, egyéb biztonsági tételről nem volt szó.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk