A Momentum nem megy el a parlament alakuló ülésére

  • narancs.hu
  • 2022. április 9.

Belpol

Arról, hogy a továbbiakban hogy vesznek majd részt a parlamenti munkában, még nem született döntés. 

Nem vesz részt a Momentum a parlament alakuló ülésén – jelentette be Fekete-Győr András, a Momentum volt elnöke és a választáson a listavazetője szombati sajtótájékoztatóján. 

Fekete-Győr arról is beszélt, hogy a 11 fős leendő frakciójukkal az a feladatuk, hogy alternatívát állítsanak egy elnyomó rezsimmel szemben, és hogy "tisztességet, becsületet és erőt" vigyenek a parlamentbe. Hozzátette, a parlament csak egy eszköz, mert a cselekvő, beleálló, tisztességes politikát akarják továbbvinni a Momentum politikusai is. 

A politikus azt is mondta, hogy "unfair" volt a választás, ezért fogják bojkottálni az alakuló ülést, mert itt arról fognak beszélni, hogy milyen fair volt a választás. 

Fekete-Győr hozzátette, hogy a további lépésekről a következő napokban döntenek majd.  

Hadházy Ákos, aki szintén a Momentum frakciójának tagja lesz zuglói képviselőként, a sajtótájékoztatón azt mondta, örül a döntésnek, ez egy szimbolikus lépés, és reméli, hogy a továbbiakban tárgyalások kezdődnek majd az ellenzéki pártok között a teljes parlamenti munkáról, hogy hogyan lehet úgy kihasználni a mandátum adta lehetőségeket, hogy a látszata se maradjon annak, hogy díszellenzéket képeznek. 

Hadházy hozzátette, úgy tudja, tárgyalnak a többi párttal is erről, és a tárgyalást fel kell ajánlani a Fidesznek is, mert amíg nincsenek garanciák arra, hogy az ellenzék ellenőrizni tudná a hatalmat a parlamentben, addig nem szabad részt venni a klasszikus parlamenti munkában.

Szerinte ugyanakkor nem fogják megkapni ezeket a garanciákat, de követelni kell, és ki kell kényszeríteni például azt, hogy konszenzusos vezető legyen a közmédiában, hogy a parlamenti kisebbség is eredményesen kezdeményezhesse vizsgálóbizottság felállítását, és hogy a képviselők szabadon bemehessenek a közintézményekbe.  

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk