Tovább terjed a Dél-Alföldön a madárinfluenza

Belpol

Nébih: Erőn felül próbáljuk a fellángolt járvány terjedését lassítani vagy megállítani.

„Az április 14-től Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében újra fellángolt madárinfluenza-járvány kapcsán, mint ahogy az eddigi járványok során is, az állategészségügyi szakemberek jelenléte folyamatos a betegséggel érintett állattartó telepeken. A hatóság erőn felül próbálja a betegség terjedését lassítani, illetve megállítani” – írta a Nébih a Narancs.hu megkeresésére. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál arról érdeklődött lapunk: igaz-e, hogy hétfőn legalább harminc dél-alföldi állattartó telepen jártak és intézkedtek. Azt is kérdeztük a portálunkhoz eljutott információk alapján, megfelel-e a valóságnak, hogy szakemberek csak hétfőn több tucatnyi Békés megyei és dél-alföldi állattartó telepen jelentek meg és intézkedtek a madárinfluenza gyanúja miatt. Kíváncsiak voltunk, pontosan hány helyen jártak a Nébih szakemberei, az ellenőrzések milyen eredményeket állapítottak meg, és milyen intézkedéseket rendeltek el.

A hivatal válasza szerint az állategészségügyi szakemberek már a betegség gyanúja estén kiszállnak a kérdéses helyszínekre, mintát vesznek, azonnali zárlati intézkedéseket hoznak, szervezik és irányítják a beteg állomány felszámolását, ártalmatlanítását, felügyelik a telepek takarítását, a fertőtlenítés menetét. Mindezzel párhuzamosan a központi hatóság szakemberei megkezdték a járványügyi nyomozást. Ennek keretében arra keresik a választ, illetve próbálják feltárni azokat az okokat, amelyek megmagyarázhatják, miért terjedhetett el a betegség rövid idő alatt ilyen nagyszámú telepen. A szakemberek már a mögöttünk hagyott őszi-téli járvány idején is meglátogattak minden kitöréssel érintett telepet, amelynek során értékes következtetéseket vontak le a vírus elterjedésének lehetséges okaival kapcsolatban. Ez történik jelenleg is, de az így szerzett adatok, információk elemzése, kiértékelése, összevetése a laboratóriumi eredményekkel, hosszabb időt vesz igénybe.

„Természetesen, ha olyan tény, adat merülne fel, ami azonnali, akár társszervek bevonásával történő intézkedést igényel, a hatóság haladéktalanul meg fogja tenni a szükséges lépéseket” – közölte lapunkkal a Nébih.

Korábban megírtuk: Bács-Kiskun megyében újra felütötte fejét a madárinfluenza. Akkor egy közel 3500 egyedet számláló hízólúdtelepet ért el a fertőzés.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk