Hamarabb visszatérhetne a politikába Budaházy, ha a Fidesz megszavazza a Btk.-módosítást

  • narancs.hu
  • 2023. november 7.

Belpol

A végrehajtási kegyelem esetén a próbaidő tartama beleszámítana a közügyektől eltiltás idejébe.

Előbb lejárhat Budaházy György közügyektől való eltiltása, ha a parlament megszavazza ma a Büntető törvénykönyv módosítását

írja meg a hvg.hu. Így előbb visszatérhetne a politikába.

Mint ismert, a Hunnia-perben terrorizmusért elítélt Budaházy áprilisban lóháton hagyta el a váci fegyházat, miután végrehajtási kegyelmet kapott Novák Katalin köztársasági elnöktől. 

A törvényjavaslat szerint ugyanis végrehajtási kegyelem esetén a próbaidő tartama beleszámítana a közügyektől eltiltás idejébe.

Az azonban egyelőre nem világos, hogy Budaházy esetében a közügyektől eltiltás a kegyelmi döntés időpontjától vagy a próbaidő végétől kezdődne-e. Ez azért lényeges, mert Novák Katalin kegyelme csak Budaházy 6 éves fegyházbüntetéséből hátralévő 2 évére vonatkozott, a mellékbüntetésként kiszabott 5 éves közügyektől eltiltásra nem. A szabadságvesztést 5 éves próbaidőre függesztette fel az államfő, vagyis újabb bűncselekmény elkövetése esetén a maradék 2 évet (is) le kellene töltenie Budaházynak.

Amennyiben a közügyektől való eltiltás a kegyelmi döntéstől számít, akkor Budaházy 2028-tól akár vissza is térhetne a politikába, ha viszont csak a próbaidő végétől kezdődik, akkor erre 2033-ig várnia kell.

Budaházy mindenképp jól jár a Btk.-módosítással, mert anélkül 2035 előtt biztosan nem gyakorolhatná a közügyekben való részvételt.

A közügyektől eltiltott személyek több jogát is korlátozza a törvény. Ezekből a legfontosabb, hogy elveszítik az aktív- és passzív választójogukat is, vagyis nem szavazhatnak, és nem indulhatnak a választásokon.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk