A magyarok fele elfogadhatatlannak tartja, hogy Orbán találkozott Putyinnal

  • narancs.hu
  • 2023. november 7.

Belpol

A Publicus Intézet által megkérdezettek 32 százaléka szerint a találkozó inkább a magyar kormányfőnek állhatott érdekében.

A Publicus Intézet friss felméréséből – amit a Népszava közölt – kiderült, a megkérdezettek 91 százaléka hallott arról, hogy Orbán Viktor kormányfő Pekingben találkozott Vlagyimir Putyinnal.

A találkozót az orosz elnökkel 52 százalék nem – vagy "inkább nem" – tartotta elfogadhatónak,

míg 35 százalék szerint nincs vele különösebb baj, elfogadható. A kutatásból kiderült, azt, hogy ki miként vélekedik erről, döntően a politikai preferenciák határozzák meg. 13 százalék nem válaszolt.

A megkérdezettek 32 százaléka szerint a találkozó inkább Orbán Viktornak állhatott érdekében, mert a gáz- és olajszállítások miatt fontos a jó kapcsolat Oroszországgal. Épphogy többen (33 százalék) gondolták azt, hogy mindkét félnek érdekében állt, és csak 19 százalék vélekedett úgy, hogy inkább Vlagyimir Putyinnak volt ez jó.

Mint ismert, a pekingi tárgyalásokon Orbán Viktor nem háborúnak, hanem katonai műveletnek nevezte Ukrajna lerohanását. Ez a megkérdezettek 36 százaléka szerint szándékos, 23 százalék szerint "csak diplomatikus" volt. Azzal a megközelítéssel, hogy Orbán "tisztában volt kijelentése súlyával, de nem tehetett mást", 15 százalék értett egyet.

A felmérésben résztvevőket arról is megkérdezték, mit gondolnak, a Fidesz lassan másfél éve halogatja Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját. Erről 17 százalék gondolta azt, hogy a lépéssel a magyar kormány Putyin kedvében akar járni. Azt a verziót, hogy Erdogan török elnök kedvében akar járni a Fidesz, mindössze 3 százalék tartja valószínűnek. A legtöbben (35 százalék) arra hajlanak, hogy Orbán mindkét vezetőnek meg akar felelni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk