Három és fél millió forint közpénzt költött az MTVA csak ügyvédi díjakra az ellenzéki képviselők székházas akciója miatt

  • narancs.hu
  • 2019. július 12.

Belpol

A bírósági ítélet előtt egy nappal kiadta az MTVA Ungár Péternek az akció miatti állítólag 23 millió forintos kár bizonyos részleteit.

A 2018-as év végi rabszolgatörvény megszavazása utáni, a tévészékházat érintő ellenzéki parlamenti képviselők akciója miatt állítólag 23 millió forintos kára keletkezett az MTVA-nak. Ezt állította korábban a hírhamisító MTVA-vezér, Papp Dániel, aki emiatt külön levelet is írt Kövér László házelnöknek. Az összeg miatt Ungár Péter LMP-s képviselő adatigényléssel fordult az MTVA-hoz, hogy megtudja, mégis, miből áll össze a 23 millió forint.

Az MTVA arra hivatkozva nem adta ki az adatokat Ungárnak, hogy azok döntéselőkészítő adatok, amik tíz évig nem nyilvánosak. Az LMP képviselője ezért pert indított az adatok kiadásáért.

A bíróság pénteken hirdetett ítéletet, mely szerint közérdekű adatokról van szó, lévén az MTVA közfeladatot ellátó szerv, az intézmény érvelése pedig nem állta meg a helyét – írja az azonnali.hu (melynek Ungár a többségi tulajdonosa).

A MTVA inkább a bírósági döntés elé ment – írja a lap. Ungár Péter közlése szerint az MTVA az ítélethirdetés előtt, csütörtök délután mégiscsak elküldte számára a kért adatokat.

Túl sok információ mondjuk így sem derült ki.

Az MTVA három összeget közölt Ungárral, ezek szerint

  • 8 és fél millió forintba került az épület biztonságának megőrzése, biztosítása,
  • 13 millióba az elmaradt műsorok költsége,
  • és csaknem 3 és fél millióba a jogi jellegű többletköltségek.

(Ez így több mint 23 millió forint, de sebaj.)

Ungár jogi képviselője, Pálvölgyi Miklós az Azonnalinak azt mondta, "beböfögtek egy számot, és próbálják utólag alátámasztgatni". Azt mondta, újabb adatigénylést fognak benyújtani, amiben kikérik a Darázs és Társai ügyvédi irodával kötött MTVA-s szerződéseket, ugyanis az összeg kiemelkedően magas ügyvédi munkadíjjal számolva is indokolatlannak tűnik.

Pálvölgyi hozzátette, nem érti a műsorok elmaradására vonatkozó tizenhárommilliós tételt sem, az ugyanis nem derült ki, hogy milyen műsorok maradtak el, és mindez pontosan mi miatt jelentett többletköltséget. A biztonsági kiadásoknál is tudni szeretnék, hogy az milyen dologi- és munkabérkiadásokból áll össze.

Figyelmébe ajánljuk