Bíróság kötelezi a Médiahatóságot, marasztalja el a TV2-t a Tények kiegyensúlyozatlansága miatt

  • narancs.hu
  • 2019. július 12.

Belpol

És szankcionálja a csatorna jogsértését. Mert az nem kiegyensúlyozott tájékoztatás, ha 11 kormánypárti vélemény mellett egyetlen ellenzéki sem fér meg.

Megsemmisítette a Médiatanács érvelését pénteki ítéletében a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, amelyhez Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő fordult a 2018. szeptember 12-i, Sargentini-jelentésről szóló Tények egy 12 perces blokkja miatt – írja a 444.hu.

Ujhelyi azt kifogásolta, hogy a Tények a jelentés megszavazásának napján 11 kormánypárti megszólaló és véleménye mellett egyetlen ellenzéki álláspontnak sem adott lehetőséget.

Az EP-képviselő az adás kiegyensúlyozatlansága miatt először a Médiahatósághoz fordult, de az semmi kivetnivalót nem talált a TV2 eljárásában. A hatóság azzal érvelt, hogy a Tényekben bemondták, hogy volt olyan magyar képviselő, aki a Sargentini-jelentés elfogadása mellett szavazott, így szerintük be is mutatták, hogy létezik a kormányétól eltérő álláspont. Vagyis milyen volt az adás, ha nem kiegyensúlyozott...

A Médiahatóság döntését Ujhelyi a bíróságon támadta meg, és nyert.

A bíróság a Médiatanács határozatát megsemmisítette és új eljárásra kötelezte a hatóságot azzal, hogy vizsgálja meg, Ujhelyi közleménye a szavazással kapcsolatban elérhető volt-e kellő időben a TV2 számára, és ha az derül ki, hogy igen, akkor marasztalják el a csatornát.

Ezt követően a Médiahatóság a második eljárásában eltért a bíróság ítéletétől, mert bár megállapították, hogy elérhető volt Ujhelyi közleménye, azt mondták, hogy inkább nemcsak a kifogásolt adást vizsgálják, hanem a következő néhány napot is.

A Médiahatóság másodszorra is azt hozta ki, hogy a Tények nem is volt kiegyensúlyozatlan, hiszen napokkal az eredeti adás után egy másik műsorban megjelent az MSZP álláspontja. És akkor ez így teljesen rendben van.

A bíróság mai ítéletben a Médiahatóság ezen döntését is megsemmisítette, és kötelezte a hatóságot, hogy marasztalja el a TV2-t a Tények kiegyensúlyozatlansága miatt.

A bíróság szerint a Médiatanács a második eljárásban eleve nem is térhetett volna el a korábbi bírósági ítéletben foglaltaktól. Az ítélet szerint ráadásul nem is igaz, hogy napokkal később megfelelően megjelent volna az ellenzék álláspontja.

A bíróság szerint a „hírműsor címét, témáját, és felépítését vizsgálva megállapítható, hogy a felperestől idézett mondat nem annak érdekében került a műsorban megjelenítésre, hogy az ellenzéki véleményt képviselő felperes álláspontját ismertesse a Sargentini-jelentéssel kapcsolatban, így a híradás korábbi kiegyensúlyozatlanságát ez a műsorszám sem orvosolta” – írja a 444.hu.

A bíróság mostani döntésében nemcsak azt mondta ki, hogy a Médiatanácsnak el kell marasztalnia a TV2-t, hanem azt is, hogy szankcionálnia kell a csatorna jogsértését.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?