Hatalmasat bukott a Fidesz Dunaújvárosban

  • narancs.hu
  • 2020. február 16.

Belpol

Nem jött be az új taktika.

A jobbikos Kálló Gergely nyerte az időközi országgyűlési képviselő választást Fejér megye 4. választókörzetében. A jobbikos Kálló mögé a teljes ellenzék beállt (Jobbik, DK, MSZP, Momentum, Párbeszéd, LMP). A választás érdekessége, hogy a Fidesz ezúttal nem indított saját jelöltet, hanem a függetlenként induló Molnár Tibort támogatták. Még januárban Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy miért nem indítanak saját jelöltet, azt válaszolta, hogy a szóba került fideszesek közül egy sem bizonyult elég jónak, ezért gondolta úgy, jobb lesz, ha egy független jelölt mögé állnak be.

Azért tartottak ma időközi választást, mert az eddigi képviselő, Pintér Tamás  (Jobbik) októberben Dunaújváros polgármestere lett, és összeférhetetlenség miatt le kellett mondania parlamenti mandátumáról.

Tény, hogy az időközi választás nem igazán mozgatta meg a választásra jogosultak fantáziáját, a részvétel mindvégig alacsony volt, alig haladta meg a 28 százalékot.

Nagyon kevesen mentek el szavazni Dunaújvárosban

13:00-ig csak a jogosultak 17 százaléka járult az urnák elé. Érdektelenségbe fulladt a dunaújvárosi időközi választás: rendkívül alacsony a részvétel, 13:00-ig a szavazásra jogosultak 16,69 százaléka járult az urnákhoz - írja az Index. A 2018-as országgyűlési választás során 13:00-ig 44,61 százaléka ment el a szavazóknak voksolni, a vége pedig 67,04 százalék lett.

Kálló kezdettől fogva magabiztosan vezetett, 68%-os feldolgozottságnál a szavazatok 58 százalékát kapta, míg a Fidesz támogatását élvező Molnár csupán 35 százalékot. Úgy tűnik a kormánypárt nem tudott tömegek mozgósítani és az induló kamupártok sem tudták megtéveszteni a voksolókat. A többi jelölttel együtt egyébként a Mi Hazánk jelöltje is leszerepelt pár száz szavazattal.

Frissítés: a Nemzeti Választási Iroda, a választás.hu szerint 92 százalékos feldolgozottságnál Kálló 58 százalékkal vezetett. 10,2 ezer szavazatot kapott, míg a Fidesz támogatta független jelölt, Molnár 35,6 százalékon állt 6,3 ezer voksot begyűjtve.

Figyelmébe ajánljuk