Hatan is megtámadták Karácsony hitelesített népszavazási kérdéseit a Kúrián

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 14.

Belpol

Köztük a Volner Párt és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is.

Karácsony Gergely mindkét hitelesített népszavazási kérdését megtámadták a Kúrián – adta hírül a hvg.hu.

A lap az  NVI tájékoztatására hivatkozva azt írja, hogy  a Fudan Egyetem beruházásáról szóló népszavazást hitelesítő határozattal szemben három felülvizsgálati kérelmet adtak be: kettőt magánszemélyek, egyet pedig az exjobbikos Volner János pártja, a Volner Párt. A másik, az álláskeresési járadék (korábbi nevén munkanélküli segély) folyósításának 3 hónapról 9 hónapra emelését célzó kérdést szintén hárman támadták meg: két magánszemély és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

Volner János arra hivatkozott, hogy a kérdés - amit a Nemzeti Választási Bizottság ellenszavazat nélkül fogadott el - sérti az Alaptörvény egyik rendelkezését, miszerint nem lehet nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről népszavazást tartani. Volner szerint „a baloldali összefogás látszatvezetője akkora lúzer, hogy még azzal sem volt tisztában, milyen kérdésekről nem lehet népszavazást kezdeményezni és melyekről igen”.

Volner János volt az a képviselő aki áprilisban is a Fidesszel és a KDNP-vel együtt voksolt, hogy biztosan meglegyen a kétharmad a a vagyonkezelő alapítványokról szóló törvények elfogadásához, mellyel rengeteg közvagyon került ki az állam kezéből.

Augusztus 30-án a Nemzeti Választási Bizottság egyhangúlag támogatta Karácsony Gergely Fudan Egyetemről szóló kérdésétm, amellyel szeretné elérni, hogy vonják vissza a kínai egyetem budapesti kampuszát előkészítő törvényt.

A főpolgármester másik három kérdését annak idején elutasította az NVB. Ezek az autópályák 35 éves koncesszióba adásáról és az Európai Ügyészséghez csatlakozásról, valamint a 60 év felettiek ingyenes antitest-tesztjének biztosításáról szóltak volna.  Karácsony Gergely a népszavazási kérdéseit még július 21-én nyújtotta be, pont aznap, amikor a kormány is benyújtotta  kezdeményezését a „gyermekvédelmi” kérdésekben. A kormány által benyújtott kérdéseket végül mind elfogadták és a Választási Bizottság már a július 30-i ülésén hitelesítette azokat.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk