Herczog Mária: Az összes, gyerekekkel foglalkozó intézményben dolgozót fel kell készíteni és tovább kell képezni

  • narancs.hu
  • 2024. március 5.

Belpol

Hisz' nemcsak bentlakásos otthonban vagy nevelőszülőknél érhet abúzus gyereket.

Az összes, gyerekekkel foglalkozó intézményre, iskolákra, kollégiumokra, egészségügyi intézményekre is ki kell terjeszteni a szabályozást, hiszen nemcsak egy bentlakásos otthonban, vagy nevelőszülőknél érhet abúzus gyereket

mondta Herczog Mária szociológus a kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálatról a Népszavának, miután kiderült, hogy a kormány mégis kiterjesztené az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézményekre is azt. "Az oktatókat, a nevelőket, a konyhásokat, a takarítókat, gépkocsivezetőket is képezni kellene a gyerekekkel való helyes bánásmódra."

A szakember szerint nemcsak erre lenne szükség, hanem képzésre, széles körű konzultációra szakemberekkel, szakmai szervezetekkel, és a gyerekek véleményének megkérdezése sem ártana.

Hangsúlyozta, hogy a kormányrendeletben előírt, kizárólag a gyermekvédelmi intézmények vezetőire vonatkozó pszichológiai vizsgálat helyett ezt kellene tennie a kormánynak, ha komolyan gondolná a gyermekvédelmi rendszerben lévő hibák megoldását.

A szociológus szintén elengedhetetlennek tartja a szakemberek folyamatos továbbképzését, de a gyerekeknek is szükség van felvilágosításra, hogy tudják hol van a testi határ, mi számít bántalmazásnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk