Hét egyetem is meghirdette, de csak tizenhárom hallgató kezdi el az új szakot

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 31.

Belpol

Komoly reklámkampánnyal harangozták be a képzést, hiába.

Idén ősszel indul először, és rögtön hét egyetem is meghirdette a Z-generáció után Z-szakként emlegetett természettudomány-környezettan tanári szakot, az öt éves képzést azonban az egész országban összesen tizenhárom hallgató kezdi el – írja az Eduline. Pedig az egyetemek komoly reklámkampánnyal harangozták be az új képzést, de úgy tűnik hiába; a 210 ezer forint körüli kezdő bér még mindig komoly visszatartó erő.

Az osztatlan, tíz féléves képzésre tizenhárman, az ennél jóval rövidebb mesterképzésre huszonhatan jutottak be a Z-szakon – derül ki a portál által vizsgált idei általános és pótfelvételi statisztikáiból. A szak a 2022-es felvételi újdonsága: a természettudomány-környezettan tanári szakot meghirdető egyetemek azzal népszerűsítették a képzést, hogy a Z-generációra szabott – innen a szak beceneve – módszerekkel, gyakorlatorientáltan oktatnak majd. Az ötéves tanárképzést elvégzők a felső tagozatosoknak biológiát, fizikát, kémiát és természettudományt taníthatnak, a középiskola kilencedik és tizedik évfolyamán pedig természettudományt. A felvételi feltételek egyébként egészen barátiak voltak: bármilyen emelt szintű érettségit elfogadtak, és külön kiemelték, hogy humán beállítottságú diákokat is várnak.

Az új szak ötlete nyilvánvalóan az egyre súlyosabbá váló kémia- fizika- és biológiatanár-hiányra adott volna választ, de már a jelentkezési számok is alacsonyak voltak. A szakot több budapesti és vidéki egyetem is meghirdette az általános felvételiben, de például az Eötvös Loránd Tudományegyetem az ötéves képzésére mindössze tizenhatan jelentkeztek, és végül öten kerültek be, de a Pannon Egyetemen, a Debreceni Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen végül el sem indul a szak.

(Címlapképünkön: fiatalok várnak a felsőoktatási ponthatárok kihirdetésére. fotó: MTI )

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk