Interjú

„Nagyon őszinte időszakra készülök”

Ungár Péter, az LMP társelnöke és frakcióvezetője

Belpol

Pártjának kongresszusa szombaton választotta meg Schmuck Erzsébet mellé társelnöknek. Ungár Péter komoly ambíciókat megfogalmazva foglalta el posztját: megkerülhetetlen politikai erőt szeretne létrehozni az LMP-ből.

Magyar Narancs: Régóta párttag, miért most érezte úgy, hogy elindul a társelnöki posztért?

Ungár Péter: 2010-ben, 18 évesen kerültem az LMP-be. Vannak, akik szerint egy pártot a legismertebb politikusainak kell vezetni. Egyet­értettem velük.

MN: Korábban azt nyilatkozta, hogy nem nagyon hisz a társelnöki leosztásban; akkor jönnek az eredmények, ha egy pártot egyetlen ember vezet. Társelnökként fogja-e kezdeményezni a struktúra módosítását?

UP: Nem. Régóta mondogatom az LMP-ben ezt, de ezzel a véleményemmel kisebbségben vagyok, amit elfogadtam és tiszteletben tartok. Schmuck Erzsébettel nagyon összeszokott csapat vagyunk, harmonikusan dolgozunk együtt. A harmónia pedig abból is fakadhat, hogy különböző a korunk és a vérmérsékletünk. Én eléggé temperamentumos vagyok.

MN: Az a célja, hogy az LMP megkerülhetetlen politikai erő legyen. Hogyan kívánja elérni ezt?

UP: Az ellenzéki politika attól szenvedett az elmúlt években, hogy a politikusok politológusnak képzelték magukat. Nagyon őszinte időszakra készülök most: megígérhetem, hogy semmi olyasmit nem fogunk mondani, amit nem gondolunk komolyan. Az LMP Magyarország zöld pártja, egy világnézeti, ám nem centrumpárt. Nem fogjuk önmagunkat megtagadni csak azért, mert ezt gondolja az éppen aktuális elemzői konszenzus. Nincsenek receptek és messiások, a politikát abból a szempontból közelítjük meg, hogy elmondjuk, nekünk milyen válaszaink vannak a társadalmi kérdésekre.

MN: Úgy érzi, korábban nem bontakozhatott ki a párt önazonos módon?

UP: Amikor benne voltunk ebben a hatos fogatban, akkor értelemszerűen ez nem tudott így működni, hiszen nem is mi határoztuk meg a saját politikánkat.

MN: Vannak konkrét programpontok, amelyeket végig tervez vinni abban a két évben, amelyre most társelnöknek megválasztották?

UP: Az országgyűlési választások óta az LMP már megmutatta, hogy milyen politikát csinál, például megszerveztük az idei legnagyobb tüntetést az erdők védelmében. Ezenkívül mi voltunk, akik a leghangosabban kiálltak a Sajó szennyezésének ügyében, de említhetném a klímabérlet-javaslatunkat is. Egészen leegyszerűsítve: mi vagyunk azok, akik zöld politikával foglalkoznak, és az a terv, hogy ezt folytatni fogjuk.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk