Hiába a liberalizáció: csak a Magyar Posta van
magyarposta_top_story_lead.jpg

Hiába a liberalizáció: csak a Magyar Posta van

  • narancs.hu
  • 2020. június 23.

Belpol

Az állami monstrum marad az egyetemes közszolgáltató.

Az év végén lejáró egyetemes postai szolgáltatói szerződést jövő januártól a Magyar Posta Zrt.-vel hosszabbítja meg a magyar állam, írja a Népszava a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hivatalának tájékoztatása alapján.

A postai piac 2013 óta Magyarországon is liberalizált, azóta a Magyar Posta az egyetemes szolgáltató. Ez azt jelenti, hogy az ország minden pontján elérhetővé kell tenni a szolgáltatásokat.

A Magyar Postának csak a hivatalos iratokkal kapcsolatos feladatok ellátásában van kizárólagos jogosítványa.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyilvántartásában ma már 176 szolgáltató szerepel, de egyikük sem képes a feladatot ilyen széles körben ellátni, írja a lap.

A Magyar Postának több mint 28 ezer alkalmazottja van, de az idei bértárgyalások még el sem kezdődtek. A dolgozók 15 százalékos béremelést szeretnének elérni, a Posta azonban még nem adott konkrét választ.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?