Hiába kérte a Honvédség, ne osszanak meg információt a magyar csapatokról, ez egyes politikusokra nem vonatkozik

  • narancs.hu
  • 2022. február 28.

Belpol

Legalábbis a fideszesekre biztos, hiszen kiváló kampánytéma.

A Magyar Honvédség a hétvégén azt kérte a magyar lakosoktól felhívásában, hogy ne osszanak meg információkat a mozgásban lévő magyar csapatokról telefonon, e-mailben, a Facebookon vagy Instagramon.

Vagyis ne közöljenek semmit

  • csapatmozgásokról és helyszínekről
  • nevekről, rendfokozatokról, alegységekről
  • dátumokról, időpontokról
  • feladatról, felszerelésről.

A közlemény oka vélhetőlen az egyes egységek keleti országrészbe való átcsoportosítása. Benkő Tibor honvédelmi miniszter korábban azt mondta, az átcsoportosított egységek humanitárius és katonai feladatot látnak majd el.

Ehhez képest Lázár János hétfő reggel Hódmezővásárhelyről jeletkezett be, a vásárhelyi laktanyában kezdte a reggelt, ahonnan véletlenül épp akkor indultak katonák a keleti országrészbe. Minderről a politikus persze egy videóban számolt be a Facebook oldalán, így látszanak is az épp induló csapatok. Komolyan megkomponált képsorok...

Posted by Lázár János on Sunday, February 27, 2022

Lázár elmondása szerint a katonák Magyarország és Ukrajna határához mennek, ahol a feladatuk és kötelességük a magyar határszakasz védelme és a Magyarországra érkezett menekültek megsegítése. Úgy tűnik, Lázárra sem vonatkozik a Honvédség intelme, eszerint fideszes politikusok használhatják kampánycélra az egyébként nem feltétlenül publikus információkat is, hisz' ők bátran osztják meg a közösségi médiában.

Hasonlóan tett korábban Szijjártó Péter is, aki arra kérte az újságírókat, ne adjanak hírt a kimenekítésekről, amíg zajlik. Ehhez képest ő maga már másnap újabb információval szolgált arról, épp hány ember kimenekítése zajlik, honnan, merre tartanak és mivel. Mint az sejthető, ő is a kivételek egyike.

(Facebook/Lázár János)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.