Fidesz vs. IMF

Hogy bukott el szabadságharc?

  • Narancs
  • 2011. november 18.

Belpol

Végignéztük, miket mondott a Fidesz az IMF-ről, hogyan lett szabadságharcból barátság bő két év alatt. Kronológia.

2008. december 31.  Orbán Viktor bevezeti a gazdasági szabadságharc fogalmát, amikor az év utolsó napján interjút ad a távirati irodának. „A rendszerváltoztatáskor sikeresen megvívtuk a politikai szabadságharcot, azonban a mai magyarországi gazdaság nem a vállalkozó szellemű, cselekvőképes embereket bátorító közeg. (…) Ezért szerintem az előttünk álló időszak feladata a gazdasági szabadságharc megvívása a bürokrácia, a korrupció és a vállalkozó szellemet elfojtó kormányzati gondolkodásmód ellen"

2010. július 17. Megszakadnak a tárgyalások a magyar kormány és az IMF és az EU közt. Utóbbiak további kiigazítására sarkallták a magyar kormányt, emellett kifogásolták a bankadó jelenlegi formáját, a jegybankelnök fizetésének csökkentését, az elnagyolt szerkezeti reformokat és azt, hogy a 2011-es költségvetésről nem mondott érdemben semmit a kormány.


Július 21. Kósa Lajos: „Magyarország az egyik legnehezebb helyzetben lévő uniós tagállam, eközben nekünk írnák elő a legkisebb költségvetési hiányt, ezt lehet csinálni (...), de hát nem fog menni; az IMF-nek is figyelni kell, hogy a realitásoktól ne szakadjon el."

Július 24. Orbán Viktor: „Az IMF-től való szabadulás” egy lépés a nemzeti önrendelkezés irányába. A kormányfő szerint a Nemzetközi Valutalappal kötött szerződés lejárta után, októbertől, Magyarországnak nem lesz dolga az IMF-fel. H a van gazdasági növekedés – tette hozzá –, egyensúlyban van a gazdaság, a piacok szívesen adnak Magyarországnak pénzt, akkor „nem kell segélyért kuncsorogni”.

Augusztus 24. A Nemzetgazdasági Minisztérium két közleményt is kiad. Az első az IMF-fel való tárgyalások őszi valószínű folytatásáról s egy megállapodás eléréséről szól, a második viszont már arról, hogy ezek a megbeszélések csak a szokásos konzultációt jelentik, Magyarország nem törekszik új megállapodásra az IMF-fel.

November 11. Pokorni Zoltán szerint noha az államháztartási hiányt az IMF kipótolhatja, „de cserébe olyan dolgokba szól bele, amikbe nem akarjuk, hogy beleszóljon”. A megoldás a belső források aktivizálása. Ennek lehetősége a nyugdíjrendszer átalakítása. Ezzel időt nyert az ország, „hogy ne az IMF diktáljon, hanem mi vegyük kézbe az ügyeinket”.

2011. január 20. Matolcsy György: „Sokan azért szerettek volna bennünket rákényszeríteni egy újabb IMF-EU kölcsönszerződésre, hogy annak áraként ismét súlyos megszorító csomagot vezettessenek be az új Magyar Kormánnyal. Amit nem vállalhattam, de nem is volt rá szükség, mert az új és erős kormány visszavezette Magyarországot a pénzpiacokra.”

Február 9. Szijjártó Péter szerint a második Orbán-kormány intézkedései nyomán az ország a saját lábára állt, és sikerült elkerülni "az IMF által diktált megszorítások" bevezetését.

Március 15. Orbán Viktor: „Eskünkhöz híven nem tűrtük el 48-ban, hogy Bécsből diktáljanak nekünk. Nem tűrtük el 56-ban és 1990-ben sem, hogy Moszkvából diktáljanak. Most sem hagyjuk, hogy Brüsszelből vagy bárhonnan, bárki is diktáljon nekünk.”

Június 23. Lázár János a legjelentősebb gazdasági eredménynek IMF-től való "békés, nyugodt és korrekt" elválást, valamint a terhek más típusú elosztását nevezte. Mint fogalmazott, a választók pontosan megmondták, hogy az IMF és a nemzetközi pénzpiacok diktátumait nem akarják tovább, mert az egyebek mellett iskola-, óvoda- és kórházbezárásokhoz vezetett volna. "Ha mi ezt tettük volna, akkor a választópolgárok szemébe hazudtunk volna" – tette hozzá.

Október 14. A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, hogy a napokban Magyarországon tartózkodó IMF-szakértők szakmai tanácsokat adnak térítésmentesen, a nemzetközi pénzügyi szervezet forrásnyújtási tevékenységétől teljesen függetlenül.

Október 18. Kósa Lajos: „Nem mi hívtuk Magyarországra a Nemzetközi Valutaalap delegációját", hanem ők „kértek időpontot, mi adtunk”. Hozzátette: „nincs realitása annak, hogy a kormány újra hitelt kérjen a Nemzetközi Valutaalaptól, nem is tervezünk ilyet.”

Október 19. Orbán Viktor: „A magyar gazdaság egy gyorsnaszád. Ezért nehéz követni a mozgását, szemben az unió lomha tengerjárójával.”

November 5. Kövér László: „Ahol az IMF segítségére van szükség, ott nem a kormányok csinálják a gazdaságpolitikát, hanem a kormányok abból a kottából énekelnek, amit az IMF lejegyez nekik.”

November 15. Orbán Viktor zárt ajtók mögött állítólag azt mondta: „Ha az IMF vissza, én el.”


 

November 17. Giró-Szász András: „A kormány továbbra sem szeretne IMF-hitelt felvenni, az államadósságot továbbra is inkább a piacról kívánja finanszírozni.”

November 17. A nemzetgazdasági tárca délután bejelentette: Magyarország új együttműködést kezd az IMF-fel. A minisztérium szerint ez más típusú lesz, mint az eddigi megállapodás volt. A befektetők megnyugvással fogadták a hírt, erősödött a forint. A kormánytagok a sajtóból értesültek a döntésről.

November 18. Kósa Lajos: „Ha a körülmények megváltoznak, akkor alkalmazkodni kell hozzájuk.”

November 18. Matolcsy György két-három perc alatt közölte az IMF és az EU küldöttségével, hogy új megállapodást szeretne kötni a kormány a két szervezettel.

Figyelmébe ajánljuk