Hogyan váltak politikai kampányeszközzé a pornómegosztók?

  • narancs.hu
  • 2019. november 15.

Belpol

A hongkongi tüntetők épp úgy a világ legnagyobb pornóoldalán osztják meg videóikat, megkerülve a politikai blokkolást, akár csak a magyar választási botrány alkalmával a Borkai-botrány kirobbantója.

Több mint fél éve zajlanak tüntetések a Kínához tartozó, de különleges közigazgatási státust élvező Hongkongban.

Időközben Carrie Lam hongkongi kormányzó a tüntetések hatására visszavonta azt a kiadatási törvénytervezetet, amely a heves társadalmi ellenállást kiváltotta, ennek ellenére a tüntetők nem adták fel, már nem hiszik el, hogy a hatalom gesztusa nem csak átmeneti.

Mint ismert, a törvénytervezet értelmében a bűnügyi eljárás során a gyanúsítottakat kiadhatták volna Kínának.

A demonstrációkat szervező Civil Human Rights Front nevű ellenzéki csoport a kiadatási törvénytervezet visszavonása ellenére folytatta a tiltakozást. A javaslat visszavonása és a rendőri túlkapások független kivizsgálása mellett ekkor már a tiltakozók Lam lemondását is követelik, valamint azt is, hogy a rendőrség vonja vissza az őrizetbe vett tüntetők ellen lázadás címén korábban emelt vádakat. Ezen kívül sokan politikai reformot és demokratikus választásokat is követelnek.

A városálllam tüntetői lényegében ez idő alatt már mindent bevetettek. Mint ismert, az utóbbi napokban az összecsapások a demonstrálók és a rendőrök között már igen erőszakossá váltak, azt követően, hogy a hatóság elkezdett éles lőfegyvert használni. Egy szabadságpárti tüntetőt közvetlen közelről lőtt hasba egy rendőr, de olyan is volt, hogy egy Peking-párti férfit felgyújtottak a kormányellenes tüntetők.

false

 

Fotó: MTI

A demonstrációkról szóló résztvevői tudósításokat már az események kezdetétől megpróbálta Kína cenzúrázni. Peking dezinformációs kampányt folytat a hongkongi tüntetésekkel szemben. A kínai állami média a valóságot torzítva vagy hazug módon ábrázolja, a tüntetőket kizárólag erőszakos, szabadságpárti szeparatistákként jeleníti meg.

Politika a felnőtt tartalom között

A kínai hatalom médiacenzúrája természetesen kiterjedt a közösségi média csatornáinak blokkolására is. Sikeresen kiiktatták a Facebookot, a Twittert vagy épp a Youtube nem kívánatos elemeit. Az eseményeket bemutató anyagokat a leleményes tüntetők azonban egy más platformra helyezték át: a világ legnagyobb pornóoldalára, a PornHub-ra.

A jelenségről például a Quartz ír, cikke szerint a Shu Chang nevű online kommentátornak például 3 millió követője van a kínai Weibo közösségi médiaplatformon. Egy november 12-én írt levelében arról számolt be, hogy ő maga, és más felhasználók számos általa propagandavideónak nevezett tartalmat töltöttek fel a PornHub-ra, miután a Youtube-ra nem sikerült.

Kínában a PornHub alapból blokkolt oldal más pornó-videómegosztókhoz hasonlóan, mert hivatalosan spirituális szennyezőnek tekintik, ezért a felhasználóknak úgynevezett virtuális magánhálózatot kell használniuk ahhoz, hogy az ezekre a csatornákra feltöltött anyagokhoz hozzáférjenek. De ha ezt használják, hozzáférnek, míg a Youtube-ra sokszor fel sem tudnak kerülni.

Már júniusban is volt hasonló platformáthelyezésre példa, amikor felfüggesztett Twitter-fiókok egy részéről gondolták azt, hogy a Kínát befolyásoló kampány része. Így akkor a ThisAV nevű pornó webhely jelentette az egérutat.

Szexvideót a pornómegosztóra

A jelenség már az önkormányzati választás óta a magyar politikában sem példa nélküli. Mint ismert a Borkai-botrány kirobbanásául szolgáló videókat az ördög ügyvédjének nevezett forrás is a PornHub-ra töltötte fel. Igaz, valóban felnőtt tartalomról volt szó.

Onnan azonban némi idő után letiltották a tartalmat - hiszen megsértették a Privacy szabályokat, azaz ne politikai cenzúra lépett életbe. Ám a információt szivárogtató személy vagy személyek hamar találtak más platformot, ahol a szexvideót gond nélkül közzé tudták tenni. A szivárogtató mint ismert, a szexvideót később arra használta fel, hogy a fideszes győri politikus érdekes gazdasági tevékenységére irányítsa a figyelmet.

Figyelmébe ajánljuk