Palkovics most a Waldorf iskoláknak megy neki

  • narancs.hu
  • 2019. november 15.

Belpol

A többi alternatív intézmény működése is ellehetetlenülhet egy új törvényjavaslat miatt.

Szeptembertől veszélybe kerülhet a Waldorf iskolák és egyéb alternatív intézmények működése, ha a parlament elfogadja Palkovics László innovációs és technológiai miniszter törvényjavaslatát - írja a 444.

Palkovics sajátos módon az új szakképzési törvény hatálybalépéséve összefüggő módosítások közé rejtette a köznevelési törvényt alapvető pontokon változtató szabályozást.

A jövőben az alternatív iskola fogalma lényegében kikerülne a törvényből, helyette azt tartalmazza a szöveg, hogy az oktatásért felelős miniszter "egyedi megoldások alkalmazását" engedélyezheti az iskoláknak. Az iskolák április 1-ig nyújthatják be ez irányú kérelmeiket.

AZ alternatív iskolákat már a nyáron megpróbálta újraszabályozni a kormány, de a Waldorf Szövetséget akkor azzal nyugtatták az Emmi-ben, hogy az ő működésüket nem érinti hátrányosan a változtatás. Erre most a kormányból egy még drasztikusabb elképzeléssel álltak elő.

Móresre tanítanak

A köznevelési törvény legújabb módosítása nehezen értelmezhető passzusokkal szorítja korlátok közé az alternatív iskolákat. A kormány ígérete szerint a gyakorlatban szinte semmi nem változik. De akkor mi értelme az egésznek? „Olyan ez, mint amikor az ember sétál az utcán, és váratlanul leütik. Ideje sincs felfogni, honnan és miért érkezett a támadás."

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?