Visszavonta a kiadatási törvénytervezetet a hongkongi kormányzó

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 4.

Külpol

De a tüntetések folytatódnak, a hongkongiak már a rendőri túlkapások független kivizsgálása mellett többek között Carrie Lam lemondását is követelik.

Carrie Lam hongkongi kormányzó bejelentette szerdán, hogy visszavonta a kiadatási törvénytervezetet, amely heves társadalmi ellenállást váltott ki a különleges státusú kínai területen. A tüntetéseket szervező ellenzéki csoport később közölte, hogy ennek ellenére folytatják a tiltakozásokat.

A törvénytervezetet, amelynek értelmében a bűnügyi eljárás során a gyanúsítottakat kiadhatták volna Kínának, Lam júniusban felfüggesztette, de ezzel sem tudta elérni, hogy abbamaradjanak a hetek óta tartó tüntetések.

A tüntetéseket szervező Civil Human Rights Front nevű ellenzéki csoport válaszul közölte: a kiadatási törvénytervezet visszavonása ellenére folytatják a tiltakozásokat. A javaslat visszavonása és a rendőri túlkapások független kivizsgálása mellett a tiltakozók immár Lam lemondását és azt is követelik, hogy a rendőrség vonja vissza az őrizetbe vett tüntetők ellen lázadás címén korábban emelt vádakat. Ezenkívül sokan politikai reformot és demokratikus választásokat is követelnek.

Joshua Wong, az egyik legismertebb hongkongi demokráciapárti aktivista elmondása szerint a tiltakozásoknak legalább október 1-ig, Kína nemzeti napjáig folytatódniuk kell. "Peking és a kínai hatóságok csak megpróbálnak véget vetni a tüntetéseinknek a törvénytervezet visszavonásának bejelentésével" – mondta Wong egy szerdai vitán Tajvanon.

A Reuters brit hírügynökség értesülései szerint Lam a múlt héten üzletemberek előtt kijelentette, hogy "megbocsáthatatlan rombolást" követett el a törvénytervezet benyújtásával. Egy kiszivárogtatott hangfelvétel szerint – ha lesz választása – várhatóan bocsánatot kér és lemond. A hongkongi kormányzó tagadta az erről szóló beszámolókat.

Lam szerdán a tévében – nem élő adásban – azt üzente, hogy kormánya nem teljesíti a tüntetők további követeléseit, egyebek közt nem indít külön, független vizsgálatot annak kiderítésére, hogy voltak-e rendőri túlkapások a tüntetőkkel szemben. Lam ugyanakkor két új, a kormány által kinevezett taggal bővítette azt a rendőri bizottságot, amely vizsgálja az ügyet.

A kormányzó elfogadhatatlannak minősítette a tüntetők azon követelését is, hogy engedjék szabadon őrizetbe vett társaikat. A hongkongi rendőrség szerint közel ezer embert vettek őrizetbe a tiltakozások során, illetve – ahogyan azt a DPA német hírügynökség megjegyzi – a városban számos öngyilkosság történt a tüntetésekkel összefüggésben.

Hongkong liberális autokrácia - Becsukhatnak pár embert, de a mozgalom folytatódik

Ötödik hónapja zajlanak tüntetések a Kínához tartozó, de különleges közigazgatási státust élvező Hongkongban. Ngok Ma, a The Chinese University of Hong Kong politológusprofesszora a Narancsnak az események hátteréről, a rendőri erőszakról és a tüntetők kilátásairól beszélt.

Neked ajánljuk