Holland karikatúra miatt akadt ki a magyar nagykövet

  • narancs.hu
  • 2020. október 23.

Belpol

Meggyalázták a nemzeti zászlót egy karikatúrán!

"A magyar és a lengyel zászlót gyalázta a holland napilap" címmel ír arról a kormánypárti Magyar Nemzet, hogy a holland üzleti napilapban, a Het Financieele Dagbladban hétfőn megjelent egy cikk, amelyhez egy karikatúra is társult, és amellyel a Magyar Nemzet - valamint a hágai magyar nagykövet, Kocsis András - szerint megsértették Magyarországot.

A sérelmezett cikkben arról volt szó, hogy Lengyelország és Magyarország vétóval fenyegetik a közel kétezer-milliárd eurós uniós pénzügyi csomagot, mert nem akarnak jogállamisági feltételrendszert annak kifizetéseihez, ugyanis "évek óta megsértik a jogállamiság elveit".

A cikkhez kapcsolódó karikatúrán az uniós országok zászlói láthatók sorban, mint az uniós intézményeknél, a magyar és a lengyel zászlón azonban egy-egy felmutatott középső ujj szerepelt. Íme a karikatúra Kocsis András Twitter-oldaláról:

 

Kocsis András mindenesetre felháborodásában írt egy válaszcikket, amelyet le akart hozatni a lapban, de nemet mondtak neki, így végül csak kirakta a nagykövetség honlapjára.

Ebben Kocsis azt írja, hogy

"az európai vita leegyszerűsítése nemzeti zászlókon ábrázolt középső ujjakra (...) nemcsak szégyen, hanem a lényeg megértésének teljes hiányát is mutatja".

Arról is értekezik benne, hogy az uniós forrásokért cserébe a kevésbé fejlett tagállamok megnyitották piacaikat a többi tagállam vállalkozásai előtt, és hogy Magyarország nem zsarol senkit, de a jogállamisági kérdésről amúgy már júliusban megállapodtak, most mégis ezt akarják újranyitni. Szerinte "ez csak ürügy a megállapodás szétverésére", Magyarország pedig amúgy minden olyan erőfeszítést támogat, amely a többéves költségvetés és a helyreállítási alap 2021. január 1-jei hatálybalépéséhez szükséges annak érdekében, hogy támogatást kaphassanak azok a tagállamok, amelyeknek arra a leginkább szüksége van.

Hozzátette azt is, hogy nem is a jogállamiságról van amúgy szó, "hanem a liberális és kereszténydemokrácia közötti ideológiai konfliktusról". "Patrióta kormányunk szilárdan kiáll a nemzeti szuverenitás mellett, vezérfonala a kereszténység, és a migráció helyett a családot helyezi a középpontba. Mindez természetesen túl sok a hírhedten intoleráns liberális elitnek, ezáltal Magyarország régóta a fő gonosz a mainstream nyugat-európai diskurzusban. Gondolok itt többek között a szokásos 'félautoriter' és még durvább állításokra" - írja.