Október 23.: A zászlófelvonás lesz ma a kormány egyetlen eseménye

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. október 23.

Belpol

Nem vitték túlzásba idén sem a megemlékezést.

Úgy tűnik, miközben sporteseményeket és tüntetéseket ha szigorú maszkviselési szabályok mellett is, de lehet tartani, addig állami megemlékezéseket egy nemzeti ünnepen már nem: az MTI reggeli összefoglalójából ugyanis az derült ki, hogy

a koronavírus-járvány miatt idén az Országház előtti zászlófelvonás lesz az egyetlen központi esemény az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulóján.

A kormány a "Nemzeti Ünnepek és Emléknapok" Facebook-oldalán azt írta: a járványügyi helyzetre tekintettel az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett központi események legtöbbje idén elmarad, pusztán a zászlófelvonást tartják meg belőle: reggel katonai tiszteletadás keretében felvonják Magyarország nemzeti lobogóját a budapesti Kossuth Lajos téren.

A Nemzeti Ünnepek és Emléknapok YouTube-csatornáján egész nap játékfilmek és dokumentumfilmek, valamint egyéb, az ünnephez kapcsolódó tartalmak lesznek láthatók.

Ezen kívül november 4-ig megtekinthető még az "Emlékképek 1956 - Városi kiállítás", amelynek keretében Budapest ikonikus helyszínein korabeli fotók emlékeztetnek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire.

A fővárosi önkormányzat arcképkiállítással tiszteleg az 56-os pesti nők előtt - ezt ma a Városháza parkban nyitják meg.

Az ellenzék emellett két megmozdulást is tart ma:

az egyiket Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs parlamenti képviselők szervezik, délután autós blokádot tartanak Magyar Televízió székházánál;

a másikat a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) polgárai és a mellettük szolidaritást vállaló hallgatók szervezik "Mindannyiunk szabadsága" címmel - ez egy vonulásos tüntetés lesz a Műegyetemtől az Uránia elé délután 4-től.

Csütörtökön késő este ugyanakkor kormányrendeletben szigorította a kormány a maszkviselési szabályokat: eszerint a sportrendezvények helyszínén és a szabadtéren megtartott gyűlésen is maszkot kell viselniük a résztvevőknek, kivéve a sportolókat, edzőket, mérkőzésvezetőket, versenybírókat és segítőiket, valamint a gyűlésen felszólalókat. A rendelet szerint azt, aki a sportrendezvény vagy a gyűlés szervezőjének felszólítása ellenére sem visel maszkot, a rendezvény szervezője köteles felszólítani a helyszín elhagyására.

Figyelmébe ajánljuk