Homofób magyar szurkolók miatt vizsgálódhat az UEFA

  • narancs.hu
  • 2021. június 16.

Belpol

Egy szervezet a magyar-portugálon fedezett fel LMBTQ-ellenes transzparenseket a nézőtéren.

Hivatalos bejelentést tett az UEFA fegyelmi bizottságánál a Football Against Racism in Europe (FARE) nevű nemzetközi monitoring-szervezet, mert a magyar-portugál meccs alatt egyes szurkolók LMBTQ-ellenes transzparenseket tartottak magasba a nézőtéren - írja a The Athletic.

A cikk szerint az erről készült fotók kikerültek a közösségi médiába is, azt azonban nem részletezik, hogy milyen feliratokról van szó. 

A FARE szerda este megbeszélést is tartott az UEFA illetékeseivel. A The Athletic írása megemlíti, hogy a magyar parlament épp a meccs napján fogadott el több LMBTQ-ellenes rendelkezést, és hogy hétfőn tüntetés is volt emiatt Budapesten.

Piara Power, a FARE igazgatója a cikkben a Magyar Labdarúgó Szövetséget is kritizálja, amiért az írek elleni felkészülési meccs előtt bejelentették, hogy a válogatott nem fog térdeléssel tiltakozni a rasszizmus ellen. 

Power szerint az MLSZ és a magyar kormány álláspontja összemosódik, és szerinte a nemzetközi futballesemények rendezésének feltételévé kellene tenni az alapvető jogok tiszteletben tartását az adott országban. 

AZ MLSZ ma egyébként arról tweetelt, hogy a rendőrség több embert is előállított a tegnapi meccs kapcsán, de ennek valószínűleg nem a transzparensekhez van köze, hanem ahhoz, hogy egy néző mérkőzés közben befutott a pályára. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk