Több ezren tüntetnek a Parlamentnél a fideszes homofób törvényjavaslat ellen

  • 2021. június 14.

Belpol

A Kossuth téri demonstráción rengeteg a fiatal, bulihangulat uralkodik.

Több ezres tömeg gyülekezik a Parlament előtt, ahova többek között a TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Háttér Társaság, a Szivárványcsaládokért Alapítvány, a Prizma Közösség, a Budapest Pride és az Amnesty International Magyarország szervezett tüntetést a Fidesz pedofilellenesnek induló, később egyértelműen homofób irányt vett törvényjavaslata ellen. Ez az a jogszabály, ami eredeti célja szerint igen szigorúan lépne fel a pedofilok ellen, de aztán a múlt csütörtökön nyilvánosá vált módosító javaslatoknak köszönhetően tulajdonképpen összemosná a pedofíliát a homoszexualitással.

A javaslatról kedden szavaz az Országgyűlés. Komoly tiltakozási hullám indult ellene: az ellenzéki pártok mellett - amelyek a Jobbik kivételével jelezték, nemhogy nem szavazzák meg a homofób jogszabályt, de a keddi ülésnap többi szavazását is bojkottálják - Hadházy Ákos, Szabó Szabolcs és Szél Bernadett sem nyom gombot a zárószavazáson. Tiltakozik a Kocsis Máté, Selmeczi Gabriella, Bánki Erik, Gyopáros Alpár és Nacsa Lőrinc által benyújtott javaslat ellen a Magyar Reklámszövetség, a MÚOSZ, a pszichológiai társaság LMBTQ-szekciója, az RTL Klub és a Music Hungary Szövetség. A fideszes aljasság miatt petíció is indult, amit délelőttig több mint 70 ezren, mostanra már 80 ezernél többen írtak alá. 

Az este fél 7-kor kezdődő demonstráció előtt túlnyomórészt fiatalok, például a középiskolás korosztály képviselői gyülekeztek a Kossuth téren. A színpadon táncosok szórakoztatták a tüntetőket, akik közül rengetegen érkeztek szivárványos esernyőkkel, zászlókkal. "Kicsit ilyen Pride-hangulata van az egésznek" - jelentette a helyszínről tudósítónk. Egy tizenegyedikes lány azt mondta, azért jött el barátnőjével, mert nem akarják, ha a kormány döntené el, hogy kit lehetne szeretni és kit nem. Feltűnt a gyülekezők között Szabó Tímea és Tordai Bence, a Párbeszéd képviselői. 

 
Fotó: Németh Dániel 

Sok feliratot, transzparenset látni. "Ha a melegség döntés kérdése lenne, senki sem lenne meleg Magyarországon" - olvasható az egyiken. Egy Orbán Viktort és Vlagyimir Putyint ábrázoló fotóhoz ezt a szöveget írták: "Gay love is ok". "A homofóbia még egy gyereket sem mentett meg" - hirdeti egy harmadik. De van ilyen is:

 
Fotó: Koncz Tamás

A tüntetésen közben elkezdődtek a beszédek. Felszólal Szekeres Zsolt a Magyar Helsinki Bizottság részéről, Lászlóffy Juli, a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ szekciójának egyik alapítótagja, Erdős Erik Robi, a Prizma Transznemű Közösség szervezője, Pál Marci a Szivárványcsaládokért Alapítvány képviseletében, Székely Kriszta színházrendező, tanár, Dudits Luca (Háttér Társaság) és Vig Dávid (Amnesty International Magyarország).

Szekeres Zsolt felidézte: a kollégiumban, ahol tizenévesen öt esztendőt töltött, nem voltak biztonságban a melegek. Gyakran hallotta, hogy "a Zsolti búza". Vele együtt sokan fizikai és verbális bántalmazásnak voltak kitéve. Azok, akik a gyerekeket bántalmazták és zaklatták, most a Parlamentbe költöztek, és az LMBTQ-közösségek létezését megbocsáthatatlan módon összemosták a pedofiliával.

Ezektől a szörnyektől kell megvédeni a mostani generációkat, „a gyerekeket meg kell védeni, de tőletek kell megvédeni”

- mondta Szekeres Zsolt. Felhívta a figyelmet, hogy a melegeknek ez a fajta üldözése öngyilkosságokhoz vezethet. Arról is beszélt, hogy a gyűlölet a családokat, a társadalom alapvető szöveteit tépi fel. A hatalommal szemben csak az összetartás segíthet, a gyűlöletkeltésnek személyes következményei lesznek" - mondta a tüntetés első szónoka. "A szörnyekkel szemben csak összefogással győzhetünk" - fogalmazott Szekeres Zsolt, aki szerint gyerekek életét fogja még elviselhetetlenebbé tenni „az undorító gyűlöletkeltés”.

 
Szekeres Zsolt
Fotó: Németh Dániel

 
Fotó: Koncz Tamás  

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk