Több ezren tüntetnek a Parlamentnél a fideszes homofób törvényjavaslat ellen

  • 2021. június 14.

Belpol

A Kossuth téri demonstráción rengeteg a fiatal, bulihangulat uralkodik.

Több ezres tömeg gyülekezik a Parlament előtt, ahova többek között a TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Háttér Társaság, a Szivárványcsaládokért Alapítvány, a Prizma Közösség, a Budapest Pride és az Amnesty International Magyarország szervezett tüntetést a Fidesz pedofilellenesnek induló, később egyértelműen homofób irányt vett törvényjavaslata ellen. Ez az a jogszabály, ami eredeti célja szerint igen szigorúan lépne fel a pedofilok ellen, de aztán a múlt csütörtökön nyilvánosá vált módosító javaslatoknak köszönhetően tulajdonképpen összemosná a pedofíliát a homoszexualitással.

A javaslatról kedden szavaz az Országgyűlés. Komoly tiltakozási hullám indult ellene: az ellenzéki pártok mellett - amelyek a Jobbik kivételével jelezték, nemhogy nem szavazzák meg a homofób jogszabályt, de a keddi ülésnap többi szavazását is bojkottálják - Hadházy Ákos, Szabó Szabolcs és Szél Bernadett sem nyom gombot a zárószavazáson. Tiltakozik a Kocsis Máté, Selmeczi Gabriella, Bánki Erik, Gyopáros Alpár és Nacsa Lőrinc által benyújtott javaslat ellen a Magyar Reklámszövetség, a MÚOSZ, a pszichológiai társaság LMBTQ-szekciója, az RTL Klub és a Music Hungary Szövetség. A fideszes aljasság miatt petíció is indult, amit délelőttig több mint 70 ezren, mostanra már 80 ezernél többen írtak alá. 

Az este fél 7-kor kezdődő demonstráció előtt túlnyomórészt fiatalok, például a középiskolás korosztály képviselői gyülekeztek a Kossuth téren. A színpadon táncosok szórakoztatták a tüntetőket, akik közül rengetegen érkeztek szivárványos esernyőkkel, zászlókkal. "Kicsit ilyen Pride-hangulata van az egésznek" - jelentette a helyszínről tudósítónk. Egy tizenegyedikes lány azt mondta, azért jött el barátnőjével, mert nem akarják, ha a kormány döntené el, hogy kit lehetne szeretni és kit nem. Feltűnt a gyülekezők között Szabó Tímea és Tordai Bence, a Párbeszéd képviselői. 

 
Fotó: Németh Dániel 

Sok feliratot, transzparenset látni. "Ha a melegség döntés kérdése lenne, senki sem lenne meleg Magyarországon" - olvasható az egyiken. Egy Orbán Viktort és Vlagyimir Putyint ábrázoló fotóhoz ezt a szöveget írták: "Gay love is ok". "A homofóbia még egy gyereket sem mentett meg" - hirdeti egy harmadik. De van ilyen is:

 
Fotó: Koncz Tamás

A tüntetésen közben elkezdődtek a beszédek. Felszólal Szekeres Zsolt a Magyar Helsinki Bizottság részéről, Lászlóffy Juli, a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ szekciójának egyik alapítótagja, Erdős Erik Robi, a Prizma Transznemű Közösség szervezője, Pál Marci a Szivárványcsaládokért Alapítvány képviseletében, Székely Kriszta színházrendező, tanár, Dudits Luca (Háttér Társaság) és Vig Dávid (Amnesty International Magyarország).

Szekeres Zsolt felidézte: a kollégiumban, ahol tizenévesen öt esztendőt töltött, nem voltak biztonságban a melegek. Gyakran hallotta, hogy "a Zsolti búza". Vele együtt sokan fizikai és verbális bántalmazásnak voltak kitéve. Azok, akik a gyerekeket bántalmazták és zaklatták, most a Parlamentbe költöztek, és az LMBTQ-közösségek létezését megbocsáthatatlan módon összemosták a pedofiliával.

Ezektől a szörnyektől kell megvédeni a mostani generációkat, „a gyerekeket meg kell védeni, de tőletek kell megvédeni”

- mondta Szekeres Zsolt. Felhívta a figyelmet, hogy a melegeknek ez a fajta üldözése öngyilkosságokhoz vezethet. Arról is beszélt, hogy a gyűlölet a családokat, a társadalom alapvető szöveteit tépi fel. A hatalommal szemben csak az összetartás segíthet, a gyűlöletkeltésnek személyes következményei lesznek" - mondta a tüntetés első szónoka. "A szörnyekkel szemben csak összefogással győzhetünk" - fogalmazott Szekeres Zsolt, aki szerint gyerekek életét fogja még elviselhetetlenebbé tenni „az undorító gyűlöletkeltés”.

 
Szekeres Zsolt
Fotó: Németh Dániel

 
Fotó: Koncz Tamás  

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.

Valóra vált álom

Az utókor korántsem elfogulatlan emlékezetében Horthy Miklós zömmel Magyarország kormányzójaként él, aki többnyire fess altengernagyi egyenruhában feszít, esetleg fehér lován léptet. Tette is mindezt 24 és fél éven keresztül, egy tengerrel nem bíró ország („király nélküli királyság”) államfőjeként.

Papás-mamás

Egy játszóházban, pontosabban egy játszóház előterében vagyunk, ahol egy egyedülálló apa és egy válófélben lévő anya várakozik a foglalkozáson lévő gyerekére. Bár kapcsolatuk kissé viharosan indul (gyermekeik összevesznek bent, és természetesen felelőst kell találni egy ilyen komoly helyzetben), de a hosszú közös várakozások alkalmával – mi sem természetesebb – összemelegednek. Eddig ideálisnak tűnik a helyzet, ugye?

Megalázva

Kedden ért véget a PDSZ meghirdette egyhetes országos, ún. gördülő pedagógussztrájk. A záróaktus a Szolidaritás Napja volt, amelyen a közoktatás szereplői mellett a szakképzési centrumok néhány intézményéből, valamint egyházi iskolákból is demonstráltak tanárok. 

Kezek az asztal felett

Jednou budem dál, jednou budem dál, jednou budem dál, já vím… – énekelte szombaton este kicsivel nyolc előtt a Vencel téren a spontán módon, mindenféle közösségi meghirdetés nélkül összeverődött sok száz fős tömeg. A megválasztott elnökként első televíziós interjújára a nemzeti múzeumba siető Petr Pavelt üdvözölték így.

Szégyen nélkül

Miközben a hajléktalan nők körében kifejezetten gyakoriak a nőgyógyászati problémák, az állami ellátáshoz való hozzáférésük finoman szólva is nehezített. A tavaly október óta működő traumatudatos nőgyógyászati rendelőben az egyszeri ellátásokon túl tartós segítséget és sokszor lelki támaszt is nyújtanak a nehéz helyzetű nőknek.