Horváth: Soha nem üzérkedtem a befolyásommal

  • narancs.hu
  • 2022. március 17.

Belpol

A zuglói polgármester közzéteszi a vele kapcsolatos ügy dokumentumait, és kéri, szembesítsék az egyik tanúval.

Horváth Csaba cáfolja az őt ért vádakat, miszerint 2016-ban egy társával a fizető parkolási rendszer üzemeltetésére olyan gazdasági társaságot keresett volna, amely a nyereség felét visszaadja nekik. 

A zuglói polgármester csütörtöki közleménye szerint ő három hét után sem kapta meg az ügyészségtől azokat a dokumentumokat, amelyek a gyanúsítás jogosságát bizonyítanák. Állítja, meggyanúsítása minden alapot nélkülöz, az ügyészség pedig „továbbra is nemtelen módon szivárogtat, lebegtet”.

Annak érdekében, hogy ártatlanságát bizonyítsa, Horváth Csaba úgy döntött, hogy az ügyben eddig megszerzett minden információt közzéteszi, és elküldi a Központi Nyomozó Főügyészségnek is. 

Arra is kéri a vádhatóságot, hogy az ellene szerinte hamisan tanúskodó Fuzik Zsolttal szembesítsék. Megemlíti, Fuzik vallomását sem kapta meg, hiába kérte, miközben az ügyről beszámoló újságok idézhettek is belőle.

Horváth csatolja a közleményhez a vallomását, amelyben kijelenti, semmilyen bűncselekményt nem követett el, nem kért és nem is kapott semmilyen pénzt a tevékenységével kapcsolatban, sosem üzérkedett a befolyásával, és egyébként sem volt döntési, intézkedési jogosultsága, hatásköre a zuglói parkolási ügyekkel kapcsolatban.

„A hamis vallomást tevő Fuzik Zsolt 2016. március 5-én egy baráti házaspár születésnapi eseményén jött oda hozzám és mutatkozott be nekem. Fuzik Zsolt velem kapcsolatos első hazugsága az, hogy 2009 óta ismertük egymást, hiszen 2016-ban ismeretlenként mutatkozott be nekem. 2016 tavaszától kezdődően számos információval keresett meg Fuzik Zsolt, amely információk egy része azonban már az átadáskor elavult volt, de rendszeresen voltak konkrét és használható információi politikai ellenfeleimről, ami fenntartotta az érdeklődésemet és emiatt többször is találkoztam vele. (...) Fuzik vallomásának teljes hiteltelenségét és valótlanságát jól mutatja, hogy a gyanúsításban írt pénzátadásoknak – egy kivételtől eltekintve – az időpontja ismeretlen, az összegek pedig nincsenek konkrétan meghatározva. Fuzik vallomását és ezáltal a gyanúsításban írtakat zárja ki, hogy az egyetlen pénzátadásra vonatkozó időpont napján bizonyíthatóan nem találkozhattam, nem találkoztam Fuzikkal. Ez is azt bizonyítja, hogy az ügyészség nem ellenőrizte Fuzik vallomását” – írja Horváth.

Horváth kiszivárgott információkra hivatkozik, mely szerint az ellene tanúskodó férfi egy 19 milliárdos csalási ügyben vádalkut köthetett, ez befolyásolhatta a vallomását.

 

Leadkép: Horváth Csaba (MSZP), Zugló polgármestere beszédet mond a felújított Tábornok utcai szakrendelő átadásán Zuglóban 2021. november 8-án. Fotó: MTI/Mónus Márton

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?