Korrupcióval gyanúsítja Horváth Csabát az ügyészség

  • narancs.hu
  • 2022. február 23.

Belpol

A gyanú szerint 2016-ban a jelenlegi polgármester egy társával Zuglóban a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére keresett gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt.

„A nyomozó főügyészség – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közreműködésével – ma több helyszínen – köztük a zuglói önkormányzat épületében – kutatásokat és lefoglalásokat végzett, majd gyanúsítottként hallgatta ki a zuglói polgármestert és egy volt helyi politikust” – áll az ügyészség oldalán közzétett közleményben. 

A megalapozott gyanú szerint 2016-ban Horváth Csaba jelenlegi polgármester – aki akkor a fővárosi közgyűlés tagja volt – a társával Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt. Az ügyészség szerint mindezen túlmenően, 2017 szeptemberében egy helyi politikus azzal kereste meg ugyanezen céget, hogy havi 3 millió forintért cserébe nem fogja a befolyását a cég ellenében érvényesíteni az ügyben. A gyanúsított ennek kapcsán legalább három alkalommal vett át alkalmanként 3 millió forint készpénzt.

Szerdán reggel az ügyészség munkatársai jelentek meg a Zuglói Polgármesteri Hivatalban, a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft.-nél, valamint Horváth Csaba polgármester otthonában is – közölte Horváth Csaba a Facebookon.  Hadházy Ákos független képviselő, zuglói képviselőjelölt a Facebook-oldalán azt írta, már korábban is hallott olyan információkat, amelyek arra utaltak, hogy ez be fog következni. Szerinte a SYS IT Services Kft.-t érintő nyomozásnak lehetnek az ellenzéki önkormányzatokat érintő szálai, ehhez lehet köze a zuglói házkutatásoknak is.

A képviselő korábban arról írt, hogy a BKV számára bedolgozó Sys IT Kft. fiktív számlákat fogadhatott be a T-Systems, a 4iG és a Deutsche Telekom cégektől. Hadházy meg is kérdezte Polt Pétertől, hogy folyik-e nyomozás, a legfőbb ügyész azt írta, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságán üzletszerűen elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik eljárás. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk