Hőségriadóban zárták el a csapot 48 családnál Nyíregyházán

  • narancs.hu
  • 2019. június 28.

Belpol

Közüzemi tartozások miatt indult a végrehajtás a Huszártelepen: sokgyermekes családok maradtak víz nélkül.

A hőségriadó idején, a kánikulában kapcsolta ki 48 családnál a vizet a Nyírségvíz Zrt. - idézi az Index Glonczi Lászlót, a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesületének elnökét.

A vízmű a felhalmozódott közüzemi tartozások miatt állította le a vízszolgáltatást a Huszártelepen, ahol sok többgyermekes, roma család él - nyilatkozták a lapnak. A jogszerűséget persze nem vitatják, a megoldás időzítésére azonban jobb alkalmat lehetett volna találni, mondják.

A környéken ráadásul csak 2 közkút van, amely problémát jelent: ugyanis a szabályozás szerint csak akkor kapcsolható ki a víz, ha az érintettek 150 méteren belül elérnek közkutat, vagy egyéb módon (lajtoskocsi) biztosítani tudják számukra a vizet. Lajtoskocsik viszont nincsenek, sokaknak 2-300 métert kell gyalogolni vízért a hőségben.

A beszámoló szerint volt család, amely csak arról kapott értesítést, hogy korlátozni fogják, de nem teljesen megszüntetni a vízszolgáltatást, és a párezer forintos tartozás befizetése után pedig csak 48 óra múlva kapcsolják azt vissza.

Frissítés:

A Nyírségvíz Zrt. vezérigazgatója az Indexnek elmondta: 40 család összesen 13,7 millió forint köztartozást halmozott fel. A korlátozásiértesítőket május 21–én tértivevényes levélben küldték ki. Lehetőséget adtak az adósoknak a tartozás rendezésére, például részletfizetési megállapodás megkötésére és/vagy előrefizetős mérő beépítésére, és csak azoknál az ingatlanoknál hajtották végre a korlátozást, amelyeknél 150 méteren belül elérhető volt a közkút. Az értesítés kiküldésétől eltelt időszakban 1,2 millió forint összegben kötöttek részletfizetési megállapodásokat, de most is 10 millió forint a díjtartozás, és ezek között felhasználónként nincs 50 ezernél alacsonyabb összeg.

 

Figyelmébe ajánljuk